Naloženo novo suđenje Zoran Ćopiću, saradniku Darka Šarića

Prema navodima iz prvostepene presude, Zoran Ćopić je od 2008. pa do polovine 2010. oprao veću količinu novca stečenu prodajom droge narko-bosa Darka Šarića
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 17:32h

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presude banjalučkog Okruzznog suda, kojima su Zoran Ćopić i Drago Nižol bili osuđeni za pranje novca kokainskog narko-bosa Darka Šarića i naložio novo suđenje.

Prvostepenim presudama Ćopić je bio osuđen na pet godina zatvora, a Nižol na četiri mjeseca zatvora.

Kako prenose Nezavisne novine, iz Vrhovnog suda RS je obrazloženo da je prvostepena presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku RS, odnosno da presuda protiv Ćopića i Nižola ne može biti zasnovana samo na snimcima telefonskih razgovora koji su izvedeni na suđenju.

Postupak je vraćen banjalučkom Okružnom sudu, gdje će biti sprovedeno novo suđenje Ćopiću.

Vrhovni sud RS je ujedno produžio pritvor Ćopiću, koji može trajati najduže godinu dana.

Prema navodima iz prvostepene presude, Zoran Ćopić je od 2008. pa do polovine 2010. oprao veću količinu novca stečenu prodajom droge narko-bosa Darka Šarića.

Navedeno je da je to činio udruženo sa više osoba, među kojima su bili Drago Nižol i Ljubo Mrđen, direktori banjalučkih preduzeća Agrokop i Aviorent.

Ova preduzeća su u Ćopićevom vlasništvu.

Mrđen je poslije priznanja krivice ranije osuđen na šest mjeseci zatvora.

U prvostepenoj presudi banjalučkog Okružnog suda navedeno je da je Ćopić dogovorio isplatu oko 4,1 milion eura prljavog novca, koji je iz 14 ofšor kompanija u vlasništvu Šarića i njegovih saradnika isplaćivan na račune banjalučkog Agrokopa.

Zatim je, da bi prikrio pravo porijeklo novca, taj novac ulagao u legalne tokove, kupujući preduzeća u privatizaciji.

Prljav novac upotrijebljen je i za pokretanje Fabrike šećera u Bijeljini.

Ćopiću je ranije blokirana imovina u vrijednosti od 20 miliona maraka (oko 10 miliona eura), među kojima su najznačajnije akcije Fabrike šećera u Bijeljini.

Bonus video: