Makedonska opozicija na pola sata blokirala glavne puteve u zemlji

Opozicija ukazuje da je budžet demagoški i apsolutno neodrživ, i da će zbog njega Makedonija dublje potonuti u krizu
4 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 09:12h

Članovi i simpatizeri stranaka, ali i lideri makedonske opozicije u više gradova su sinoć na pola sata blokirali glavne saobraćajnice, u okviru sprovođenja najavljenog plana o građanskoj neposlušnosti, javila je agencija Anadolija.

Lider opozicije Branko Crvenkovski je kazao da će u subotu biti organizovani masovni protesti ispred sjedišta vladajuće VMRO-DPMNE, poručivši da će se vratiti u institucije samo nakon što se sprovedu izbori.

Crvenkovski kaže da vlast nema legitimitet da ih organizuje, i da traži da će garancije biti fer i demokratski, a da do tada neće izaći na njih.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski ističe da Crvenkovski nema podršku javnosti, i da je opozicija motivisana jedino željom da dođe na vlast i da nema konkretnih zahtjeva.

"Mislim da je izgubio osjećaj za realnost, neka jednostavno kaže da želi doći na vlast", poručio je Gruevski.

Sukob u Makedoniji je počeo prije par dana zbog izglasavanja budžeta za 2013. Vladajuća stranka je ignorisala sve amandmane opozicije i bez rasprave izglasala budžet koji predviđa rast penzija za sedam odsto, i povećana davanja za poljoprivredu, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Opozicija ukazuje da je takav budžet demagoški i apsolutno neodrživ, i da će zbog njega Makedonija dublje potonuti u krizu.

U sukobima ispred Sobranja je došlo do sukoba pristalica vlasti i opozicijem i tada je povrijeđeno je 17 ljudi, od čega 11 policajaca i dva poslanika.

Sukoba je bilo i unutar samog parlamenta, a predsjednik Sobranja je bio evakuisan.

Galerija

Bonus video: