Makedonija: Demonstranti se razilaze, budžet usvojen

Budžet je usvojen bez prisustva poslanika opozicije, koje je prethodno iz zgrade izbacilo obezbjeđenje
21 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 17:06h

Demonstranti ispred parlamenta Makedonije počeli su da se razilaze, nakon što je skupština izglasala budžet za 2013.

Budžet je usvojen bez prisustva poslanika opozicije, koje je prethodno iz zgrade izbacilo obezbjeđenje.

Makedonska agencija MIA javlja da su najmanje 4 osobe povređene u tom međusobnom kamenovanju ispred zgrade parlamenta u centru Skoplja. Tu su se tokom prepodneva sukobile pristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE i opozicionog Socijal-demokratskog saveza.

Zgrada Sobranja bila je pod blokadom zbog protesta nekoliko hiljada ljudi, a policija je napravila tampon zonu između pristalica vlasti i opozicije.

Demonstranti su se međusobno gađali flašama i kamenica.

Trajko Veljanoski je spriječen da započne sjednicu, a potom je evakuisan iz parlamenta, a u opštem haosu je povrijeđena poslanica opozicije Vesna Bendevska.

Protest je organizovala opozicija jer nisu saglasni sa visinom budžeta za 2013. godinu, a uzvikuju parole protiv premijera Nikole Gruevskog.

Oni koji podržavaju vlast uzvikivali su parole protiv lidera opozicije Branka Crvenkovskog, nezadovoljni zbog blokiranja usvajanja budžeta.

Vlada Makedonije je na sinoćnoj sjednici izglasala predlog budžeta i pored toga što skupštinski komiteti, zbog opstrukcije opozicionih članova, nisu podržali predlog.

Galerija

Bonus video: