Baki Sadiki

Kosovo će Slovačkoj izručiti narko bosa

Baki Sadiki se dvije godine od slovačkog pravosuđa, koje ga je osudilo u odustvu za šverc 120 kg heroina, krio na Kosovu.
155 pregleda 0 komentar(a)
Baki Sadiki, narko bos, Foto: Tvnoviny.sk
Baki Sadiki, narko bos, Foto: Tvnoviny.sk
Ažurirano: 21.12.2012. 20:01h

Kosovo će Slovačkoj izručiti jednog od vođa kosovsko-albanske mafije u toj zemlji Bakija Sadikija osuđenog na 22 godine zatvora zbog šverca više od 120 kg heroina.

Sadiki se dvije godine od slovačkog pravosuđa, koje ga je osudilo u odustvu, krio na Kosovu.

"Na Kosovu je formalno završen proces i usvojena je odluka da Sadiki bude izručen Slovačkoj u roku od trideset dana i taj rok počinje da teče danas", saopštio je danas novinarima šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Lajčak je rekao da su razgovori s vlastima u Prištini o izručenju bili maksimalno korektni, da nije bilo nikakve politike, "ni trgovine nečega za nešto" .

"Slovačka ne priznaje Kosovo, ali podržava evropsku perspektivu cijelog regiona zapadnog Balkana, uključujući tu i Kosovo. Cio tok slučaja za nas predstavlja bitan pozitivni signal kada je u pitanju evropska perspektiva cijelog regiona", rekao je Lajčak.

Sadiki se od slovačkog pravosuđa krio dvije godine na Kosovu. U Slovačkoj je osuđen u odsustvu za šverc najmanje 120 kg heroina 2007. i 2008. godine koje je iz Turske prošvercovao u šest isporuka jeftine sportske obuće.

Osuđen je 2011. godine u odsustvu, jer je 2010. godine, neposredno pred policijsku raciju, hitno otputovao navodno u Albaniju.

U maju 2010. slovačke vlasti su ga u saradnji sa Interpolom otkrile na Kosovu, ali tada nije uhapšen jer je slovačko ministarstvo pravde zahtjev za izručenje poslalo u Beograd, s obrazloženjem da zvanična Bratislava ne priznaje Kosovo.

Povodom odluke suda u Gnjilanu da Sadiki bude izručen, početkom decembra kada je Slovačku, koja nije priznala Kosovo, posjetio i šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj, komentari su nagovještavali mogućnost da Bratislava promijeni i stav prema nezavisnosti Kosova.

Profesor na Pravnom fakultetu u Bratislavi Miroslav Slaštan tada je rekao da odluka o izručenju može da se tumači i kao obaveza da Slovačka prizna Kosovo kao samostalnu državu.

Preporučujemo za Vas