Hrvatska: Policija tajno pratila urednike novina i vrhovnog državnog tužioca

Šef HDZ-a rekao je da je policija sve radila po zakonu i nalogu tužilaštva
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 14:35h

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je danas da je policija prošle godine tajno pratila glavnog urednika "Jutarnjeg lista" Mladena Pleša, a indirektno su praćeni i kontakti vrhovnog državnog tužioca Mladena Bajića sa nekoliko novinara.

Predstavljajući rezultate istrage unutrašnje kontrole MUP-a, Ostojić je na konferenciji za novinare rekao da je utvrđeno da policija nije sprovodila mjere nadzora nad Mladenom Bajićem, ali da su indirektno, iz listinga poziva novinara, praćeni njegovi kontakti sa četvoro novinara "Jutarnjeg lista" i "Večernjeg lista", kao i sa glavnim urednikom "Jutarnjeg lista".

Među novinarima čiji su kontakti sa Bajićem praćeni bio je Dušan Miljuš, koji je sada portarol MUP-a.

Nalog za porošlogodišnju akciju pod nazivom "Juda" dao je tadašnji direktor policije Oliver Grbić, a operativno je sprovodio njegov zamjenik Miljan Brkić, sadašnji glavni sekretar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Povod je bilo curenje tajnih podataka iz istrage u slučaju "Fimi-medija".

Povod za akciju "Juda" bilo je curenje tajnih podataka iz istrage nad HDZ-om u slučaju "Fimi-medija" u kojoj se ta stranka, zajedno sa svojim bivšim predsjednikom Sanaderom, tereti za korupciju

Ostojić je rekao da ne zna da li je o svemu bio obaviješten tadašnji ministar Tomislav Karamarko, koji je aktuelni predsjednik HDZ-a.

Unutrašnja kontrola utvrdila je i da je bilo prikrivanja i uništavanja dokumenata iz te akcije. Ostojić je rekao da se za još troje novinara nije moglo utvrditi kojim se brojevima telefona koriste.

Ministar je najavio da će u dogovoru sa tužilaštvom pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su bili uključeni u tajnu akciju policije.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas novinarima da je policija sve radila po zakonu i nalogu tužilaštva.

Aferu praćenja i prisluškivanja novinara otkrio je riječki "Novi list" koji je nedavno objavio da je bivši direktor policije Oliver Grbić uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora naložio tajno praćenje glavnog državnog tužioca Mladena Bajića i osmoro novinara.

Povod za to bilo je curenje tajnih podataka iz istrage nad HDZ-om u slučaju "Fimi-medija" u kojoj se ta stranka, zajedno sa svojim bivšim predsjednikom Ivom Sanaderom, tereti za korupciju.

Mladen Bajić

Bajića i novinare policija je nadzirala direktnim praćenjem i praćenjem listinga telefonskih kontakata, pisao je "Novi list".

U slučaju "Fimi-medija", HDZ i Sanader, zajedno sa više fizičkih i pravnih lica, terete se za punjenje crnog stranačkog fonda novcem izvučenim iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketiške agencije "Fimi-medija" po kojoj je afera i nazvana.

Galerija

Bonus video: