Beograd traži visok stepen autonomije za srpske opštine: Sjever Kosova kao Katalonija

U autonomnoj oblasti bi, pored opština na sjeveru Kosova trebalo da budu opštine kao Gračanica, Štrpce... a male enklave bi dobile status opština
116 pregleda 10 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Čedo Jovanović, Foto: Beta
Tomislav Nikolić, Čedo Jovanović, Foto: Beta
Ažurirano: 21.12.2012. 08:21h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predstavio je juče liderima opozicionih stranaka platformu za Kosovo, kojom je predviđen visok stepen autonomije za srpske opštine na Kosovu.

Za razgovore o rješenju pitanja Kosova, po platformi, srpske vlasti traže autonomiju za opštine na Kosovu, ujedinjene u autonomnu zajednicu koju bi činile četiri opštine sa sjevera i sve opštine u kojima su Srbi većina.

Beograd za te opštine zahtijeva stepen autonomije, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ona garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

U autonomnoj oblasti bi, pored opština na sjeveru Kosova (sjeverni dio Mitrovice, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), po zamisli Beograda, trebalo da budu opštine kao Gračanica, Štrpce i druge, a da male enklave, poput sela, imaju status opština i da dobiju specijalni status.

Nikolić je istakao da se platforma zasniva na očuvanju teritorijalne cjelovitosti Srbije, srpskog naroda koji živi na Kosovu i srpskih crkava i manastira

Autonomne srpske opštine bi, prema predlogu, imale isključivu nadležnost na polju obrazovanja, zdravstva, sudstva, unutrašnjih poslova, sporta, kulture, medija, zaštite životne sredine, urbanog planiranja, poljoprivrede, šumarstva, rudarstva, energije, telekomunikacija, trgovine i ekonomske politike, fiskalne politike i finansija i drugog.

Garanti bezbjednosti bile bi vojne snage EU, Vojske Srbije i oružane snage Republike Albanije.

Platformom se, takođe, zahtijeva da se autonomnoj zajednici garantuje mogućnost direktne saradnje sa vlastima u Beogradu i samostalnog odlučivanja o izboru i upotrebi simbola. Dokumentom se takođe predviđa garantovanje povratka Srba izbjeglih sa Kosova.

Nikolić je istakao da se platforma zasniva na očuvanju teritorijalne cjelovitosti Srbije, srpskog naroda koji živi na Kosovu i srpskih crkava i manastira, saopštila je pres služba predsjednika Srbije.

Premijer Srbije Ivice Dačić izjavio je da platforma „nije Sveto pismo“ i nešto što mora da se sprovodi i da su u toku razgovori o najboljem rješenju za pitanje Kosova.

„Nije nam cilj da donosimo dokumente koji neće biti ostvarljivi“, rekao je Dačić.

„Nije nam cilj da donosimo dokumente koji neće biti ostvarljivi“, rekao je Dačić

Đilas je istakao da platforma predviđa i predlog prekida tehničkog dijaloga sa EU, što bi značilo i prekid evropskih integracija.

Jovanović je istakao da je platforma u predloženom obliku neprihvatljiva i da je Ahtisarijev plan i dalje najbolje od svih rješenja predloženih za Kosovo. On je pozvao Dačića da „prestane da glumata“ i kaže da li je to i njegov plan, a potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića da kaže šta misli o platformi i pregovorima u Briselu koje vodi Dačić.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica rekao je da nije jasno da li bi Srbi predloženu autonomiju imali u okviru Kosova kao srpske pokrajine ili kao nezavisne države.

„U platformi je iznijet stav koji podrazumijeva poštovanje dosad postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, uz posredovanje Brisela. Mi smatramo da su ti sporazumi utemeljeni na Ahtisarijevom planu koji je u osnovi temelj nezavisne države Kosova“, rekao je Koštunica. „Nije dovoljno reći da nećete sada ni u buduće priznati nezavisnost Kosova, već se mora ustavno-pravno utvrditi veza Srbije i Kosova.“

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor naveo je da je osnovno pitanje da li će platforma moći da se sprovede i istakao da je važno da je prihvati međunarodna zajednica.

Nikolić će o platformi danas razgovarati sa predstavnicima kosovskih Srba.

Bonus video: