Josipović: Trenutno nije moguć susret sa Tomislavom Nikolićem

Povodom obostranih tužbi Srbije i Hrvatske za genocide, podnijetih Međunarodnom sudu pravde, Josipović je rekao da one nijesu toliko važne i da imaju više emotivni karakter
1 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Betaphoto
Ivo Josipović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.12.2012. 08:11h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da susret sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem trenutno nije moguć i da je sad teško reći da li bi i kad moglo biti tog razgovora.

"Naš susret ima smisla samo onog trenutka ako zajedno možemo poslati neku poruku, inače je efekat potpuno suprotan i za srpsku i za hrvatsku javnost. Ovog trenutka mislim da je bolje da još malo tražimo puteve", rekao je Josipović za Radio-telviziju Vojvodine.

Napominjući da ima više nivoa komunikacije dvije države, poput nedavnog sastanka šefova diplomatija u Irskoj, Josipović je istakao da će postojeće aktivnosti u toj saradnji sasvim sigurno biti nastavljene.

Ocjenjujući odnose dvije države, poslije izbora Nikolića za predsjednika Srbije i nakon oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, hrvatski predsjednik je naglasio da se ne bi smjelo dozvoliti da razlike, koje se trenutno uočavaju i prikazuju u javnosti, prerastu u trajno stanje.

"Vremenom će doći do redefinicije naših odnosa prema istoriji i određena istorijska distanca će ostaviti više prostora za, što bismo slikoviti nazvali, zajednički udžbenik (istorije)", kazao je Josipović.

Povodom obostranih tužbi Srbije i Hrvatske za genocide, podnijetih Međunarodnom sudu pravde, Josipović je rekao da one nijesu toliko važne i da imaju više emotivni karakter.

"Postoje određena nerealna očekivanja i s jedne i s druge strane. O tome vlade odlučuju, vjerovatno bi se o tim stvarima lakše razgovaralo da je klima neka druga, nego ova sada. Ostavimo to vremenu", kazao je on.

Bonus video: