Deda: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije do proljeća 2013.

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj politika iz Prištine smatra da stranama nedostaje adekvatan pristup rješavanju problema na sjeveru, a EU nema dovoljno jasan stav
1 komentar(a)
Ilir Deda, Foto: Knninfo.com
Ilir Deda, Foto: Knninfo.com
Ažurirano: 15.12.2012. 15:14h

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj politika iz Prištine Ilir Deda izjavio je da očekuje da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti okončan do proljeća 2013. godine, što treba da garantuje mjesto Kosova u UN.

Deda je za dnevnik "Ekspres" rekao da je taj rok usko vezan za sadašnje političke interese Evropske unije, Kosova i Srbije.

Prema njemu, Srbija na taj način ima mogućnost da u junu sljedeće godine dobije datum početka pregovora o članstvu u EU.

"Ako ne dobije datum u junu, onda se ne zna kad i u koje će vrijeme 2014. godine dobiti ponovo datum (početka pregovora)", kazao je Deda.

S druge strane, Kosovo putem dijaloga može da vodi naprijed proces evropskih integracija. To bi prema njemu značilo ublažavanje stavova pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo, postizanje ugovornih odnosa sa EU i učlanjenje u UN.

"(...) Normalizacija odnosa se poklapa sa geopolitičkim pristupom Zapada, a to je da dođe do povlačenja snaga NATO-a sa Kosova i da Balkan jednom zauvijek prestane da bude mjesto kriza", smatra Deda

"Istovremeno normalizacija odnosa se poklapa sa geopolitičkim pristupom Zapada, a to je da dođe do povlačenja snaga NATO-a sa Kosova i da Balkan jednom zauvijek prestane da bude mjesto kriza", kazao je Deda.

On je naveo da na sljedećem sastanku premijera Kosova i Srbije koji treba da se održi 17. januara neće biti sporazuma o sjeveru Kosova.

"Izgleda da će se u januara razgovarati samo o tome kako da Srbija učini javnim finansiranje paralelnih struktura na sjeveru", kazao je Deda.

Prema njegovim riječima, stranama u razgovoru nedostaje adekvatan pristup rješavanju problema na sjeveru, a Brisel nema dovoljno jasan stav.

"Na osnovu zaključaka ministara EU od prije tri dana jasno se vidi da oni za sjever traže jedinstveni carinski, policijski i sudski sistem", rekao je Deda i dodao takvo rješenje onemogućava Srbiju da dobije pravnu autonomiju za sjever Kosova.

Deda je kazao da je skeptičan što se tiče konačnog rezultata dijaloga.

"To je ad hoc proces u kojem nije jasno šta će biti i koje su koristi za Kosovo u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Deda.

Najavljen protest u ponedjeljak na prelazu Jarinje

Privrednik iz Leposavića na sjeveru Kosova Slaviša Milentijević najavio je danas da će poslovni ljudi u ponedjeljak organizovati dvosatni protest na prelazu Jarinje jer Euleks i kosovske vlasti ne poštuju sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Milentijević je novinarima kazao da je danas razgoravao sa šefom Euleskovog punkta na prelazu Jarinje Piterom Norom koji mu je kazao da Euleksovi službenici na punktu Jarinje nisu dobili nikakvo novo uputstvo o carninjenju robe nakon sinoćnjeg sastanka koji je premijer Srbije Ivica Dačić imao u Briselu.

Dačić je juče u razgovoru s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton zatražio da se poštuje dogovor o prelazima na Kosovu tako da do nove runde dijaloga, 10. januara, ne bude naplate carine i ometanja prometa robe koja ide na sjever Kosova.

Milentijević je dodao da će protest u ponedjeljak biti održan od 10 do 12 časova i da će za to vrijeme biti propuštena samo vozila s prioritetom.

Prema njegovim riječima, o tome su već obaviješteni Euleks, Kfor, pripadnici MUP-a Srbije i poreske uprave na prelazu Jarinje.

Srbi sa sjevera Kosova traže da se ne carini roba koja je namijenjena sjeveru Kosova i tvrde da su o tome dobili garancije vlade Srbije. Oni tvrde da od 10. decembra kada se primenjuje sporazum o integrasanom upravljanju prelazima nijedan kamion s robom nije ušao na sjever Kosova zato što sva roba, bilo da je riječ o akciznoj ili o komercijalnoj, podleže poreskim i carinskim dažbinama. Milentijević je rekao da mu je Nor prenio da se akcizna roba upućuje na prelaz Merdare a komercijalna na carinjenje na terminal u južni dio Mitrovice.

Bonus video: