Istraga u BiH o Miškoviću, povezan sa Dodikom i Radončićem?

Karup-Druško međutim kaže da nije sigurna da će ta istraga imati političku podršku za razliku od beogradske
77 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 10:26h

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je istragu o Miroslavu Miškoviću, nakon što je srpskom tajkunu, njegovom sinu Marku, vlasniku Nibens Grupe Milu Đuraškoviću i trojici saradnika u Beogradu određen jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo je naredilo Finansijskoj policiji da izvrši kontrolu finansijskog poslovanja firme Standard Sarajevo, piše Al Džazira Balkans.

Tužilaštvo je postupilo po prijavi manjinskih dioničara, koji smatraju da su oštećeni kriminalom direktora preduzeća i njegovih nalogodavaca, te većinskog vlasnika Miroslava Miškovića, navodi se u saopštenju Kantonalnog Tužilaštva.

Novinarka sarajevskog lista Dani Dženana Karup-Druško je kazala za Al Džaziru da je pohvalno to što finansijska policija istražuje Standard.

Prema njenim riječima, Standard je podijeljen u dvije firme, "svi radnici su prebačeni u firmu koja je ostala, a on [Mišković] je uzeo samo ono što vrijedi".

Karup-Druško međutim kaže da nije sigurna da će ta istraga imati političku podršku za razliku od beogradske.

"Imena koja se povezuju s njim [Miškovićem] su predsjednik Republike Srpske (Milorad Dodik) i drugi čovjek, koji je danas ministar sigurnosti (Fahrudin Radončić). Nisam sigurna da će biti istrage protiv njih", kazala je Karup-Druško.

Prema njenim riječima, privatizacija u BiH desila se "potiho", u vrijeme registracije preduzeća Prezident, čiji su suvlasnici Mišković i Radončić, te firma čiji je vlasnik nepoznat, a koji je dovođen u vezu s Naserom Keljmendijem.

U to vrijeme, predsjednik RS-a Milorad Dodik "otvorio je sva vrata" Miškoviću, a izbio je i skandal oko privatizacije banjalučke robne kuće Boska.

Karup-Druško je kazala da se saznalo šta se dešava u Boski zahvaljujući njenim radnicima, a koliko je poznato, Mišković nikad nije uplatio potrebna sredstva Boski za privatizaciju.

Galerija

Bonus video: