Suđenje Mladiću: Vojska Republike Srpske je terorisala Sarajlije

"Gađali su sve koji su se kretali po ulicama, naročito na raskrsnicama", kazao je svjedok, francuski oficir Unprofora
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 18:54h

Svjedočeći protiv generala Ratka Mladića, francuski oficir Unprofora izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1993. godine stalnim granatiranjem i snajperisanjem terorisala civile u Sarajevu.

"Stalno se otvarala artiljerijska vatra na grad. Neke granate su padale na vojne ciljeve, a druge su, po mom mišljenju, imale za cilj terorisanje civila u Sarajevu", izjavio je svjedok, čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-176.

Istu svrhu - zastrašivanje i pritisak na stanovništvo - po svjedokovim riječima, imali su i snajperski napadi na civile.

"Gađali su sve koji su se kretali po ulicama, naročito na raskrsnicama", kazao je svjedok, dodajući da su stoga na tim mjestima bili improvizovani zakloni.

Mladić, koji je bio komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

General Mladić (69), koji je tokom rata u BiH bio komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Po svjedokovoj izjavi, tokom prva tri mjeseca 1993. na Sarajevo je "dnevno padalo po 1.200 granata", a neki od projektila su, kako je izgledalo, bili ispaljeni "nasumično" zato što "nisu imali vidljiv vojni cilj".

VRS je granatiranjem Sarajeva sprovodila odmazdu zbog dejstava Armije BiH na drugim ratištima, naznačio je RM-176.

Po svjedokovoj izjavi, tokom prva tri mjeseca 1993. na Sarajevo je "dnevno padalo po 1.200 granata", a neki od projektila su, kako je izgledalo, bili ispaljeni "nasumično" zato što "nisu imali vidljiv vojni cilj"

Na dan 21. marta 1993, Sarajevo je pogodilo 2.400 granata, od kojih je 400 palo na staro gradsko jezgro, precizirao je francuski oficir.

To je, po njegovoj ocjeni, bila odmazda zbog pokušaja bosanskohercegovačkih snaga da prekinu put Pale-Lukavica, preko kojeg se VRS snabdijevala.

RM-176 je izjavio i da je istragom o napadu minobacačima na fudbalsku utakmicu u naselju Dobrinja, 1. juna 1993, utvrđeno da su granate doletjele iz pravca položaja VRS na Lukavici.

Po optužnici protiv Mladića, tada je poginulo "više od 10, a ranjeno približno 100 ljudi".

RM-176 potvrdio je da je među žrtvama hitaca iz snajpera vidio "jedan broj starih ljudi", a da su stradali i žene i djeca, "jer su vojno sposobni muškarci bili mobilisani".

"Namjera snajperista nije bila da učestvuju u borbi, već u akcijama namjerno usmjerenim protiv civilnog stanovništva kako bi se ono terorisalo", podvukao je francuski oficir.

Snajperski hici dolazili su, kako je izjavio, sa Grbavice koju su kontrolisale snage VRS.

Suđenje generalu Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šljemova" UN za taoce, biće nastavljeno sjutra.

Bonus video: