Doživotni zatvor za Tolimira: "Desna ruka, oči i uši" Ratka Mladića

General Zdravko Tolimir je sa vojnim i političkim vrhom Republike Srpske dijelio genocidnu namjeru da se svi bošnjački muškarci ubiju, a ostatak stanovništva protjera
69 pregleda 46 komentar(a)
Zdravko Tolimir, Foto: ICTY
Zdravko Tolimir, Foto: ICTY
Ažurirano: 12.12.2012. 17:59h

Haški tribunal osudio je danas generala Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine.

General Tolimir (64) je tokom rata u BiH, 1992-95, bio pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Tribunal je, većinom glasova dvoje sudija, uz protivljenje jednog, Tolimira proglasio krivim za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premještanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995.

Vijeće je odbacilo kao nedokazanu optužbu za deportaciju.

Haški tribunal je Tolimira proglasio krivim za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premještanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je VRS od 13. jula 1995. do avgusta 1995. ubila "najmanje 4.970" Bošnjaka iz Srebrenice, ali je to "konzervativna procjena".

Ukupan broj žrtava bliži je brojki od "najmanje 6.000" žrtava, rekao je u obrazloženju presude predsjedavajući sudija Kristof Flige iz Njemačke.

Presudom je utvrđeno da su ta masovna ubistva, ali i ubistvo trojice bošnjačkih lidera u Žepi, predstavljala genocid, uz protjerivanje hiljada bošnjačkih žena i djece iz Srebrenice i Žepe, zbog toga što su počinjena u namjeri da se Bošnjaci unište, potpuno ili djelimično, kao etnička grupa.

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Bošnjaka počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i političkih lidera Republike Srpske.

Masovne ubice, politički i vojni vrh Republike Srpske: Tolimir, Mladić i Karadžić

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Bošnjaka počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i političkih lidera Republike Srpske

VRS je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja protjerala bošnjačke žene i djecu iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir u presudi je opisan kao "desna ruka, oči i uši" tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Naglašeno je da je Tolimir sa ostalim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata dijelio genocidnu namjeru da se svi bošnjački muškarci ubiju, a ostatak stanovništva protjera.

Tom zločinačkom poduhvatu, Tolimir je "u značajnoj mjeri doprinio".

Najmanje 6.000 ljudi sistematski je pobijeno u svega nekoliko dana (Ilustracija)

Većina nalaza u presudi donijeta je većinom glasova predsjedavajućeg sudije Fligea i sudije Antoana Mindue, a suprotno mišljenje izrazila je sudija Prisa Matimba Nijambe.

Bonus video: