JAVNA OBJAVA

Slovenija: Poreski dužnici na "listama srama"

Dužnicima je pružena prilika da dug namire, ili smanje do 15. marta naredne godine i na taj način izbjegnu javnu objavu
0 komentar(a)
novac, Foto: Etftrends.com
novac, Foto: Etftrends.com
Ažurirano: 12.12.2012. 09:18h

U Sloveniji je na snagu stupio zakon prema kojem će jednom mjesečno biti objavljivana lista poreznih dužnika čije obaveze prema državi prelaze 5.000 eura, uz predviđenu tromjesečnu "amnestiju" uoči javne objave.

Dužnicima je pružena prilika da dug namire, ili smanje do 15. marta naredne godine i na taj način izbjegnu javnu objavu, odnosno stavljane na "listu srama".

Kako je za televizijsku stanicu "Pop" u utorak pojasnio predstavnik državne poreske uprave Stojan Glavač prva lista dužnika biće objavljena na stranicama poreske i carinske uprave tek 15. marta 2013.

U parlamentu se niko nije otvoreno suprotstavio objavljivanju "liste srama" za poreske dužnike

Iako su izmjene zakona o poreskom postupku već na snazi, njima se određuje da se na poreski "stub srama" stave oni koji s podmirenjem obaveza kasne najmanje 90 dana, ali se zakon ne može primjenjivati retroaktivno na one koji u sadašnjem trenutku toliko kasne.

Naredna tri mjeseca će moći da svoje dugovanje podmire ili smanje na iznos niži od 5.000 eura, a mogu se dogovoriti i o otplati duga na rate. Prilikom prihvatanja izmjena zakona o poreskom postupku prošlog mjeseca u parlamentu se niko nije otvoreno suprotstavio objavljivanju "liste srama" za poreske dužnike, iako su iz opozicije ukazali da to neće doprinijeti željenom povećanju "poreske kulture".

Umjesto toga, mišljenje je predstvanika pojedinih opozicionih stranaka u slovenačkom parlamentu, trebalo bi povećati sposobnost državnih organa da naplaćuju poreze, carinska i druga davanja.

Preporučujemo za Vas