Vučić, nakon Miškovićevih prijetnji: Državu neće moći niko da pobijedi

Mišković je tokom privođenja izjavio da prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić neće dočekati večerašnje gostovanje na RTS-u i "da neće dugo ostati u pritvoru"
160 pregleda 130 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 17:21h

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, biznismenu Milu Djuraškoviću i za još sedmoro osoba, koji su jutros privedeni, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati, potvrđeno je agenciji Beta u MUP-u Srbije.

Privedeni se sumnjiče za zloupotrebe u postupcima privatizacije putarskih preduzeća.

Saslušanje osumnjičenih u Specijalnom sudu je počelo, javila je Radiotelevizija Srbije koja je izvjestila da su sat i po prije toga u Specijalni sud stigli Miroslav i Marko Mišković.

Vučić je potvrdio da su mu iz policije prenijeli šta je Mišković rekao, dodajući da je vlasnik Delte to izgovorio "valjda u bijesu"

Policija je privela i bivše direktore PZP Niš Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića, predsjednika Skupštine akcionara PZP Niš Dejana Jevtića i direktora "Delta brokera" Predraga Filipovića.

Privedeni su i direktor "Šer korporacije" Risto Ristić, akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i procjenitelj "Konzita" Rašo Zdravko.

Miroslav Mišković je dva puta bio na saslušanju u MUP-u, dok je Marko Mišković prošle nedjelje probao da napusti zemlju ali ga je policija u tome spriječila.

Đurašković je u ponedjeljak saslušavan pet sati, a negirao je da mu je predloženo da bude svjedok saradnik.

Mišković prijeti Vučiću

Miroslav Mišković je tokom privođenja, kako javljaju srpski mediji, izjavio da prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić neće dočekati večerašnje gostovanje na RTS-u i "da neće dugo ostati u pritvoru".

Direktor srpske policije Milorad Veljović je potvrdio tu informaciju

Nivo bezbjednosti Vučića podignut je na najviši nivo zbog prijetnji koje je izrekao vlasnik Mišković prilikom jutrošnjeg privođenja.

"Srbiju nije, niti će moći niko da pobijedi, pa neće ni Miroslav Mišković", napisao je Vučić na Tviteru.

Vučić je potvrdio da su mu iz policije prenijeli šta je Mišković rekao, dodajući da je vlasnik Delte to izgovorio "valjda u bijesu".

Advokati: Mišković nije prijetio

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković prilikom jutrošnjeg odvodjenja u policiju nije pružao otpor niti je prijetio policijskim i drugim državnim organima i funkcionerima, saopštila je danas "Deltina" advokatska kancelarija Janković, Popović i Mirić.

U saopštenju koje je potpisao advokat Nenad Popović, navodi se da je Mišković jutros prinudno odveden u policiju, bez uručivanja prethodnog poziva.

"Mišković je, kao i prethodni­h dana, u potpunosti saradđivao s nadležnim državnim organima, što će činiti i ubuduće", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su mediji "potpuno netačno prenijeli navodnu prijetnju Miiroslava Miškovića na račun potpredsjednika Vlade Srbije" (Aleksandra Vučića), što predstavlja, kako piše u saopštenju, "jednu u nizu medijskih manipulacija koje su se mogle čuti proteklih dana"

"Istina je da je Miroslav rekao da 'Aleksandar (Vučić) ne može večeras da izađe na RTS, ako me prethodno ne uhapsi'", naveo je advokat Delte.

Krivična prijava

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije, Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković u perodu od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom PZP Niš, a preko njega i suvlasnici više firmi za puteve - Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka put i drugih, neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrijednu od oko 30 miliona eura.Radisavljević je precizirao da su od zajedničkog posla osumnjičeni zaradili oko 30 miliona eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Đuraškoviću deset miliona eura, a preduzeću Hemslejd 1,2 miliona eura.U krivičnoj prijavi se navodi da su zajednički posao Mišković i Đurašković počeli tokom 2005. godine, kupovinom PZP Beograd za 23 miliona eura, koje je platila kompanija Hemslejd, Miroslava Miškovića.Kasnije, 2006. godine je u vlasništvo PZP Niš ušla of šor kompanija, Mera invest, sa holandskih Antila, koja je u vlasništvu Marka Miškovića, koja je uložila u dokapitalizaciju PZP Niš devet miliona eura i time stekla oko 48 odsto akcija tog preduzeća.Novac koji je uplatila of šor kompanija iskorišćen je za vraćanje kredita Hemslejdu i tako praktično ostao u kompanijama pod kontrolom porodice Mišković.Prilikom izlaska Miškovića iz posla sa putarskim preduzećima 2008. godine, prije ugovorenog roka vraćen je kredit Hemslejdu pozajmicama i to od preduzeća koja su bila u postupku privatizacije i iz kredita.

Te njegove prijetnje moraju biti predmet nove i hitne istrage jer je prijetnja terorom opasnija od učešća u spornim privatizacijama"

Dačić: Nema razloga za strah

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić danas je rekao da nema razloga za bilo kakav strah, povodom navodne prijetnje koju je Miroslav Misskovich uputio prvom potredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću.

"Razgovarao sam sa ljudima iz policije i sa prvim potpredsjednikom Vučićem i mislim da nema razloga za bilo kakav strah. I svi zajedno možemo da konstatujemo da niko nema prava nikome da prijeti, a da će onaj ko to učini biti suočen sa posljedicama", rekao je Dačich na sjednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o prijetnjama država mora da preduzme sve, ne samo da spriječi, nego i da kazni.

"Niko ne može da bude jači od države", rekao je Dačić. Na pitanje poslanika Srpske napredne stranke da li će MUP reagovati na prijetnje upućene Vučiću, Dačić je kazao da bezbjednost državnih funkcionera nije, niti će biti dovedena u pitanje.

Dačich je dodao da niko u Srbiji ne smije bilo kome da prijeti i da kada to kaže ne misli samo na državne funkcionere.

"Uvijek sam govorio da je iznad svih naših interesa da vodimo borbu protiv kriminala i korupcije i nikakve prijetnje koje dolaze od bilo koga sigurno neće zaustaviti tu borbu", kazao je Dačich. On je kazao da je na nadležnim državnim organima a ne na političarima da govore o tome da li je neko krivi i da li će doći do određivanja mjere zadržavanja.

Vuk Drašković: Prijetnje opasnije od učešća u spornim privatizacijama

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je danas da predmet "hitne istrage" moraju biti navodne prijetnje vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

"Te njegove prijetnje moraju biti predmet nove i hitne istrage jer je prijetnja terorom opasnija od učešća u spornim privatizacijama", rekao je Draškovich agenciji Beta.

Galerija

Bonus video: