Sjutra rezultat vanredne kontrole kvaliteta kukuruza u Srbiji

Stručnjaci su upozorili da je veći dio ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji zaražen aflatoksinima, najopasnijim toksinima koji potiču od plijesni Aspergillus flavus.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 17:05h

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objaviće sjutra rezultat vanredne inspekcijske kontrole kvaliteta merkantilnog kukuruza.

Stručnjaci su upozorili da je veći dio ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji zaražen aflatoksinima koji potiču od plijesni Aspergillus flavus.

Smatra se da je to jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih supstanci u namirnicama uopšte.

Za inspekciju je uzet veliki broj uzoraka kukuruza iz državnih skladišta i od svih velikih proizvođača. Po ranijim najavama Ministarstva poljoprivrede, proizvođači u čijim skladištima se utvrdi povećana koncentracija aflatoskina u kukuruzu, moraće da sprovedu mjere da bi se spriječilo širenje zaraze.

Stručnjaci preduzeća za kontrolu kvaliteta SGS objavili su, na osnovu ispitivanja 375 uzoraka - što predstavlja količinu od 350.000 tona kukuruza, da je skoro 60 odsto upotrebljivo, od čega 32 odsto za ljudsku ishranu, a ostatak za stočnu hranu, uz odgovarajući tretman.

Kontaminaciju ovogodišnjeg roda kukuruza aflatoksinima iznad dozvoljenih granica izazvala je suša, a, po ocjeni stručnjaka, izostala je pravovremena reakcija da se spriječi širenje zaraze.

Galerija

Bonus video: