Nastavljeno suđenje Sanaderu u slučaju Fimi-medija

U nastavku sudjenja bivšem hrvatskom premijeru Ivu Sanaderu u aferi "Fimi-medija" nekoliko preduzetnika svjedočilo je danas da su privatnoj marketinškoj agenciji Fimi-medija plaćali račune za neobavljene poslove
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 15:20h

Sanader se zajedno s još 10 fizičkih i pravnih lica tereti za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i ministarstava preko Fimi-medije po kojoj je afera i dobila ime.

Među optuženima je i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) kao prva stranka koja se tereti za korupciju.

Preduzetnik iz Zadra Miho Zrnich Marinović isprilao je danas na Županijskom sudu u Zagrebu da je dva miliona kuna (266.000 eura) u gotovini donirao HDZ-u u humanitarne svrhe zato što je u to vrijeme bila na vlasti. On je dodao da je i njegova firma donirala HDZ-u više od 100.000 kuna (13.000 eura). Za donacije je dobio zahvalnicu, ali ne i potvrdu.

Zrnić Marinović, kao i nekoliko drugih svjedoka, potvrdio je da je Fimi-mediji platio neobavljene poslove.

Preduzetnik Stjepan Mihaliček svjedočio je da je mu je jedna žena iz sekretarijata HDZ-a tražila da uplati donaciju za stranku da bi dobio posao na izgradnji jednog tržnog centra. Iako je uplatio 100.000 kuna posao na izdgranji centra nije dobio.

Krivicu su u slučaju "Fimi-medija" priznali računovođa HDZ-a Branka Pavošević, bivši blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barišić, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, i vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak.

Njih troje nisu se, međutim, nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac.

Lončar-Papeš osuđena je na 11 mjeseci zatvora, Dimić na šest mjeseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ i njihov bivši portparol Ratko Maček.

Sanader tvrdi da su optužbe politička konstrukcija i da ga ostali optuženi terete kako bi dobili manje kazne.

Županijski sud u Zagrebu osudio je nedavno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo. Na tu kaznu ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Galerija

Bonus video: