Evropa se muči sa snijegom, u Srbiji tenkom evakuisani putnici

Vlasti su proglasile vanredno stanje u nekoliko opština i zabranili saobraćaj teretnim vozilima kako bi putevi ostali otvoreni
16 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 10:08h

Sniježna oluja usmrtila je najmanje šest osoba i izazvala haos u saobraćaju širom Balkanskog poluostrva, a spasilački timovi su uz ogromne napore pokušavali da stignu do putnika zavijanih autobusa i automobila juče u Srbiji.

Zvaničnici su saopštili da su četiri osobe izgubile život u Hrvatskoj a dvije u Srbiji zbog nevremena koje je protekli vikend zahvatilo region, dovelo do zatvaranja aerodroma i puteva i blokiranja javnog saobraćaja u velikim gradovima.

Putnici su satima čekali na pojedinim putevima u Vojvodini, uključujući i na glavnom autoputu koji vodi prema Mađarskoj, prije nego što su spasilački timovi mogli da ih oslobode iz pola metra visokog snijega koji je napadao za samo nekoliko sati.

Spasioci Vatrogasne brigade MUP Srbije morali su kod Bačke Topole da probiju ogradu autoputa na četiri mjesta kako bi zaglavljena vozila u koloni dužoj od 11 kilometara, koja su se kretala ka Novom Sadu, prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad u Suboticu.

Najmanje 660 osoba, od kojih 30-oro djece, evakuisano je iz zavijanih vozila, saopšteno je iz štaba za vanredne situacije Srbije, a korišteni su i vojni tenkovi kako bi uklonili kamione i šlepere koji su blokirali puteve.

„Do sada smo spasli 661 osobu, od kojih 30-oro djece, iz putničkih vozila i autobusa, uglavnom u Vojvodini, ali takođe imamo problema u najistočnijim djelovima zemlje“, rekao je za agenciju Rojters šef štaba Predrag Marić.

Vlasti su proglasile vanredno stanje u nekoliko opština i zabranili saobraćaj teretnim vozilima kako bi putevi ostali otvoreni.

Situacija u susjednoj Hrvatskoj se juče poboljšala, ali zbog zaleđenih puteva na snazi ostaju upozorenja protiv vožnje.

Sniježna oluja je, takođe, zahvatila Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

U zavijanoj Srednjoj Evropi raste broj žrtava zime i u Poljskoj je u posljednja 24 časa od smrzavanja umrlo sedmoro ljudi, a u Češkoj je takođe sedmoro smrznutih bilans proteklog vikenda.

Tokom vikenda temperature su se u Poljskoj spuštale noću i do 20 stepeni ispod nule, a popodne je Poljsku, posebno južne djelove zemlje, zavijao snijeg koji znatno otežava saobraćaj, iako su sve glavne saobraćajnice prohodne.

Snijeg otežava saobraćaj i u susjednoj Česškoj u kojoj ledeni vikend nije preživjelo sedam osoba, petoro u Moravskoj, a dvojica na sjeveroistoku zemlje. Dvojica beskućnika smješteni su u teškom stanju u bolnicu u Ostravi. Uglavnom je riječ o beskućnicima, a vlasti u Češkoj, kao i u susednoj Poljskoj, apeluju na njih da makar noću potraže utočište u azilima u kojima i kada je prekoračen kapacitet mogu da ponude bar stolicu u zagrijanoj prostoriji.

Prva žrtva zabilježena je i u glavnom gradu Njemačke, Berlinu.

Galerija

Bonus video: