Korać: Srbija na putu diktature i političkog nasilja

Potpredsjednik Skupštine Srbije Žarko Korać ocijenio je da se Srbija suočava sa "puzećim političkim nasiljem i diktaturom jednog čovjeka".
8 komentar(a)
Potpredsjednik Skupštine Srbije, Žarko korać, Foto: Beta
Potpredsjednik Skupštine Srbije, Žarko korać, Foto: Beta
Ažurirano: 02.12.2012. 12:14h

"Nažalost, Srbija se očigledno suočava sa puzećim političkim nasiljem i diktaturom jednog čovjeka, a da građani to još uvijek ne primjećuju", rekao je Korać u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik.

On je kritikovao insistiranje republičkih vlasti na usklađivanju sa lokalnim vlastima i ocijenio da to neodoljivo podsjeća na Miloševićevu izbornu krađu iz 1996, kada je i on "malo upodobljavao" neželjene rezultate na lokalnim izborima.

Korać je rekao da su opravdani zahtjevi da se istraže slučajevi korupcije u proteklih deset i više godina, ali nije opravdano da se, umjesto jačanja institucija, tužilaštava i sudova, borba protiv korupcije vodi na način u kojem ima i elemenata krivičnih djela.

"Kako je, recimo, moguće da se u novinama unaprijed najavljuje ko će biti uhapšen? Pa svakom je jasno da tabloidi te informacije dobijaju ili iz policije ili od vrhova vladajućih političkih stranaka", kazao je Korać. Dodao je da se to radi po modelu koji je duboko suprotan principima civilizovanog društva, odnosno kroz "linčovanje ljudi prije nego što je utvrđena njihova krivica".

"Činjenica da je lider jedne stranke nosilac svih tih aktivnosti, umjesto tužioca, već samo po sebi cijelu priču čini političkom. No, ono što duboko zabrinjava je činjenica da većina građana ne vidi kuda to vodi. A i oni koji vide, ne usuđuju se da to otvoreno kažu kako bi izbjegli etiketu 'protivnika borbe protiv kriminala i korupcije'", rekao je Korać.

Bonus video: