Beriša: Balkanom kruži strah od Albanije

On je rekao da su Albanci u prošlosti smatrani građanima drugog ili trećeg reda i da komšije nijesu htjele da ih private kao slobodan narod
43 komentar(a)
Sali Beriša, Foto: Wikipedia
Sali Beriša, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 01.12.2012. 14:14h

Premijer Albanije Salji Beriša tvrdi da Balkanom, kao sjenka, kruži strah od Albanaca, a da su Albanci složniji i ujedinjeniji nego ikada ranije u prošlosti.

“U prošlosti su komšije nasrtale na nas kako bi podijelili albansku teritoriju i kako bi je u potpunosti uništili. Međutim, danas je sve drugačije. Danas je i Kosovo slobodno. Ali pored svega, nudimo komšijama priliku za dijalog i saradnju”, kazao je Beriša, prenijela je Anadolija.

On je rekao da su Albanci u prošlosti smatrani građanima drugog ili trećeg reda i da komšije nijesu htjele da ih private kao slobodan narod.

Govoreći na Forumu mladih Demokratske stranke, Beriša, koji je lider te stranke, naglasio je da je nacionalno pitanje Albanaca u osnovi programa te stranke i da etničke teritorije Albanije treba da budu u nacionalnoj savesti svakog Albanaca.

“Svako zna naš cilj, a to je jačanje i kohezija albanske nacije. Mi danas djelujemo kao jedna snažna nacija”, istakao je premijer Albanije.

Zbog nedavne Berišine izjave o "Albaniji svih albanskih zemalja" makedonski predsjednik Đorđe Ivanov i ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Avramopulos nisu prisustvovali proslavi 100. godišnjice nezavisnosti albanske države u Tirani.

Beriša je, naime, prilikom obeležavanja tog jubileja 28. novembra, govorio o "Albaniji svih albanskih zemalja, od Preveze do Preševa , od Skoplja do Podgorice".

Tim povodom oglasile su se i Sjedinjene Američke Države, čiji je zvaničnik za makedonsku agenciju MIA rekao da Vašington ne podržava prekrajanje državnih granica na Balkanu i da je svaki takav pokušaj neproduktivan i destabilizujući.

Iz Berišine kancelarije nastojali su da ublaže njegovu izjavu, navodeći da se ona odnosila na "istorijski kontekst od prije 100 godina" i da "ne izražava nikakvu teritorijalnu pretenziju prema susjedima na jugu, sjeveru, ili istoku".

Bonus video: