Nikolić: Čas da svi Srbi izađu iz Haga, sa susjedima nema dobrih odnosa

Nikolić je istovremeno izrazio je očekivanje da će oslobađajuća presuda Haškog tribunala Ramušu Haradinaju ujediniti građane Srbije
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 16:04h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je oslobađanje Haradinaja čas kada bi iz Haga trebalo da izađu svi Srbi. "Ako su hteli da nas svađaju, našli su način" kazao je Nikolić.

Nikolić je istovremeno izrazio je očekivanje da će oslobađajuća presuda Haškog tribunala Ramušu Haradinaju ujediniti građane Srbije, jer, kako je istakao, nepravda Srbe može samo da uzdigne, a nikako da ih obori.

"Mislim da nisu dobro procijenili Srbe. Nas ovolika nepravda može samo da podigne, nikada ne može da nas obori i razočara. Mi smo narod koji je ponosan kada mu čine nepravde i možda iz toga proistekne nova sloga i mir među građanima Srbije. Sad je jasno da oni ne gledaju u Srbiji ko je koje vjere, pola ili narodnosti, oni gledaju da svi oni koji žive u Srbiji ispaštaju dok svjetski moćnici tako budu želeli", izjavio je Nikolić u Kraljevu na vest o oslobađajućoj presudi Tribunala za Ramuša Haradinaja.

"Čini mi se da smo danas u prilici da budemo ponosni na to što nam rade. Navikli smo na muku i da drugi pokušavaju da raspolažu našim sudbinama. Ovo je čas kad iz Haškog tribunala treba da izađu svi Srbi, zato što, ako Oluja nije bila zločin i ako Haradinaj nije počinio zločin, gdje će naći zločin kod političara, komandanata vojski i policije Srba koji se nalaze u Haškom tribunalu", izjavio je Nikolić.

Nema više dobrih odnosa sa susjedima

Prema njegovim riječima, sada niko ne može da ima sumnje u istinitost onoga što je Srbija tvrdila od samog osnivanja Haškog tribunala: da to nije pravičan sud i da je njegov cilj da Srbe kao narod i sve srpske države osudi na večito savijanje glave pred nekakvim zločinim. Nikolić je upozorio da će presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i Haradinaju ostaviti neizbrisive posljedice po odnose u regionu.

"Ne može da se desi da poslije svega ovoga mi nastavimo da sa svojim susjedima održavamo odnose kakve smo imali do sada. Ako je neko htio da nas posvađa, našao je pravi način. Imao sam veliku ideju da učestvujem u pomirenju svih naroda, i otpočelo je to i sa Makedonijom i sa Mađarskom, i sada će sve to da stane samo zato što oni koji nas ubjeđuju da sarađuemo i živimo u miru u stvari sve čine da se ne pomirimo", kazao je Nikolić.

On je najavio da će predstavnici Srbije najprije na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 5. decembra i sledeće godine na sednici Generalne skupštine UN imati priliku da u ime svog naroda kažu sve ono što i građani o Haškom tribunalu, međunarodnoj pravdi i odnosima među narodima.

Srbiju će, kako je najavio, tom prilikom pred Savjetom bezbjednosti verovatno predstavljati vicepremijer Aleksandar Vučić, a pred Generalnom skupštinom UN - šef države.

Prema njegovim riječima, iza oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i Haradinaju krije se želja dela međunarodne zajednice da Hrvatskoj omogući da čista uđe u EU i da vodi svoj proces protiv Srbije i srpskog naroda, a da se privremenim institucijama u Prištini omogući da sa Beogradom pregovaraju neopterećene hipotekom zločina koje je činila OVK.

Galerija

Bonus video: