EU bez komentara na oslobađanje, pomirenje nužno

Predstavnik za štampu evropskog komesara Štefana Filea: "EK ne daje osvrte na odluke Haškog suda, jer je to nezavisna institucija".
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 13:29h

Evropska unija (EU) je stavila do znanja da ne želi da komentariše današnju odluku Haškog tribunala da bivšem komandantu Ramušu Haradinaju i još dvojici pripadnika paravojnih snaga kosovskih Albanaca ukine presude za zločine nad Srbima i nealbanskim življem.

Na pitanje novinara da li Evropska komisija (EK) smatra da bi izgledi za pomirenje u regionu mogli biti dovedeni u pitanje zbog oslobađanja Haradinaja i nedavne odluke Haškog suda da takođe preinači prvostepenu presudu i oslobodi krivice bivše hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača, portparol u EK Peter Stano je odgovorio da je "EK primila na znanje odluku Haškog suda".

Ali, kako je rekao, predstavnik za štampu evropskog komesara Štefana Filea, "EK ne daje osvrte na odluke Haškog suda, jer je to nezavisna institucija". Stano je dodao da "želi ponovo da podvuče da mi ohrabrujemo sve naše partnere u regionu (Zapadnog Balkana) da valjano nastave da delaju na pomirenju u tom području i jačanju dobrosusjedskih odnosa".

Kako su agenciji Beta nezvanično prenijeli evropski diplomatski izvori, u okruženju visoke predstavnice EU Ketrin Ešton se očekuje da "uskoro" u Briselu dođe do nove runde dijaloga Beograd-Priština, uz učešće Ketrin Ešton, srpskog premijera Ivice Dačića i prdsjednika vlade Kosova Hašima Tačija.

Na pitanje da li u EU smatraju da ozbiljno uznemirenje u javnosti, političkim i krugovima vlasti u Srbiji zbog odluka Haškog suda može dovesti do poremecćaja u dijalogu Beograd-Priština, evropski diplomatski zvaničnici su ocijenili da "to ne bi bilo ni u čijem interesu".

Oni su dodali da se, "kad je riječ o pravilima zapadne demokratije, mora poštovati nezavisnost sudova, makar oni donosili i odluke suprotne optužnici zbog nedostatka dokaza". A, kako su ukazali, i u političkim i vladajućim krugovima u Srbiji je vidljivo da postoji opredjeljenje da se, uprkos svemu, nastavi dijalog s Prištinom i ojačaju izgledi Srbije da dobije datum pregovora o članstvu s EU.

Tači: Dokaz da je OVK vodila pravičnu borbu

Premijer Kosova Hašim Tači pozdravio je današnje oslobađanje vođe nekadašnje OVK Ramuša Haradinaja i dvojice njenih pripadnika Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja pred Tribunalom u Hagu, ocijenivši da je ta odluka "najjači dokaz da je OVK vodila pravičnu borbu za slobodu i da nije vršila zločine".

"Ova odluka je najjači dokaz da je OVK vodila pravičnu borbu za slobodu i da nije vršila zločine za koje su neopravdano optuženi", navodi se u saopštenju i dodaje da je strpljenje i vjera koje su građani imali u međunarodnu pravdu danas nagrađena zasluženom i pravičnom odlukom Tribunala.

Koštunica: Hag je ruglo, odbaciti granicu sa Kosovom

"Pokazalo se da je Tribunal golo sredstvo za ostvarivanje interesa zapadnih sila i antisrpski sud. Oslobađajuće presude za ubice Srba znače da se haški Sud svrstao u red neposrednih izvršilaca zločina nad srpskim narodom", izjavio je Koštunica.

U njegovoj izjavi navodi se da su "pravi nalogodavci haške pravde sačekali da svi optuženi Srbi budu poslati u hašku tamnicu pa da onda oslobode sve zločince koji su ubijali Srbe". "Ako ti nalogodavci misle da su ovim ponizili Srbiju grdno se varaju. Oni su prije svega ponizili sami sebe trgujući nevino prolivenom krvi i izrugujući se drevnim načelima nezavisnosti sudstva i vladavine prava. Srpski narod sada zna šta je Haški trubunal i zna da se on rukovodi antisrpskom idejom", navodi se u izjavi.

Koštunica je zatražio da Srbija odlučno odbaci uspostavljanje granice sa Kosovom, navodeći da je to "pravi i najbolji odgovor silnicima i to je način kako se poštuje međunarodno pravo i kako se poštuju nacionalni interesi".

Bogdanović: Oslobađanje Haradinaja poniženje Srba i Srbije

Poslanik Demokratske stranke i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je danas da je oslobađanje vodje OVK Ramuša Haradinaja ponižavanje Srbije i srpskog naroda, posebno na Kosovu i Metohiji.

"Mislim da je ovo jedan sramni čin i da je još jedno ponižavanje nažalost i države Srbije i srpskog naroda, posebno Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović novinarima u Skupštini Srbije.

"Sa te strane međunarodno prisustvo na prostoru Kosova i Metohije snosi ogromnu odgovornost, jer ako niste u stanju da obezbijedite svjedoke i nečiji život onda se postavlja logično pitanje čemu međunarodno prisustvo na Kosovu i naravno čemu ovakve odluke u samom Hagu", naveo je Bogdanović.

On je dodao da Srbija mora da na trezven i racionalan način nastavi politiku prema Kosovu i pregovore bez obzira "što će ovakva odluka uticati na dalji tok dijaloga".

"Ni ova vlada ni bilo koja politička opcija u Srbiji ne smije da na bilo koji način frustracijom ovakvog čina povuče neki pogrešan potez koji bi naravno neki koji su doprinijeli svemu ovome možda i željeli", ocijenio je poslanik DS-a i istakao da i Srbi sa Kosova "moraju trezveno hladne glave" prihvatiti tu bolnu činjenicu.

Nataša Kandić: Presuda očekivana, ne znači da nije bilo zločina

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je oslobadajuća presuda Haškog tribunala bila očekivana, posebno što je suđenje ponovljeno samo u šest tačaka, ali da ona ne znači da nije bilo zločina.

"Ona znači da 12 ubistava, sedam mučenja i jedno silovanje, što se optužnicom pripisivalo optuženima, nije dokazano. Ali su ostali čvrsti zaključci suda da su se zločini dogodili čime se šalje poruka da to treba da procesuiraju nadležne institucije na Kosovu", rekla je Kandić za Radio Slobodna Evropa.

Nataša Kandić ukazuje na najmanje tri izuzetno bitna momenta u ovom slučaju i podvlači da se mora ukazati na greške koje su tokom postupka činili organi Srbije, u pokušaju da pred sud izvedu adekvatne svjedoke.

"Ovo suđenje se mora prihvatiti sa jakom kritikom državnih organa Srbije koji su kao svjedoke tužilaštvu predložili veliki broj svjedoka iz Državne bezbjednosti Srbije iz redova MUP-a koje je Haradinajeva odbrana vrlo lako diskreditovala", i to, kako navodi, iznošenjem dokaza da su "upravo ti svjedoci učestvovali u teškom kršenju ljudskih prava, da su kao inspektori u policijskim stanicama učestvovali u premlaćivanju onih koje su pritvorili".

Prema njenoj ocjeni, izuzetno problematično pitanje ostaju razlozi straha albanskih svjedoka da svjedoče protiv bilo koga ko je bio na višoj funkciji u OVK. "Tu se ništa nije promijenilo. To je nešto čime se mora baviti Evropska unija i kosovske institucije, taj strah da se govori o tome šta se događalo, ko je imao kontrolu nad kojim dijelom i ko je učestvovao u ubijanju ne samo Srba i Roma, nego i Albanaca koji su od strane OVK viđeni kao saradnici srpskih vlasti.

"Tome se mora pridati veliki značaj zato što to blokira suđenja", kaže Nataša Kandić.

Ona je ukazala da je potrebna analiza kako bi se utvrdilo u koliko rizičnoj poziciji su bili potencijalni svjedoci i u tom smislu podsjeća na izjavu srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića koji je iznio podatak da je ubijeno 19 potencijalnih svjedoka za slučaj Haradinaj, što je demantovano iz haškog tužilaštva.

Svjetski mediji: Oslobođenje Haradinaju otvara put za povratak u politiku

Svjetski mediji ocjenjuju da oslobađajuća presuda haškog Tribunala za bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja otvara put za njegov povratak u politiku, navodeći da se radilo o "do sada nezabilježenom" ponovljenom procesu pred tim sudom.

Agencija AP (Asošiejted pres) piše da oslobađajuća presuda otvara put Haradinaju za moguć povratak na političku scenu, i dodaje da je on do otpužbe 2005. viđen kao "ujedinjujuća snaga na duboko podijeljenom Kosovu".

Agencija, međutim, dodaje, da bi oslobađajuća presuda mogla da "iskomplikuje razgovore Prištine i Beograda o budućnosti Kosova".

"Haradinaj je podnio ostavku na mjesto kosovskog premijera 2005. poslije sto dana provedenh na toj funkciji, kada je Tribunal objavio otpužnicu protiv njega, ali je ostao popularan kod kuće", piše agencija.

AP dodaje da je čitanje oslobađajuće presude izazvalo aplauz na galeriji za posmatrače u sudnici u Hagu.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike rekao je da je utvrđeno da "ne postoje vjerodostojni dokazi da je Ramuš Haradinaj znao za zločine u improvizovanom zarobljeničkom Logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana. Krivice su danas oslobođeni i njegovi potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

AP navodi da su na Kosovu još prije objavljivanja presude postavljeni veliki bilbordi s dobrodošlicom, a sve su rasprostranjenije spekulacije da će se Haradinaj priključiti vladajućoj koaliciji bivšeg saborca, ali sadašnjeg rivala, premijera Hašima Tačija, koji želi da uključi što više učesnika i podijeli sa javnošću odgovornost u ključnim razgovorima sa Srbijom.

"Za Haradinajevu Alijansu za budućnost Kosova, koja je bila u slabljenju u vrijeme njegovog suđenja, Haradinajev povratak mogao bi da najavi novu eru", ocjenjuje agencija.

AP, takođe, piše da su srpski zvaničnici i mediji već danima predviđali da će Haradinaj biti oslobođen, manje od dvije nedjelje pošto su i hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač u Hagu oslobođeni krivice za ubistva i deportaciju Srba tokom akcije "Oluja" 1995.

I agencija Rojters navodi da bi odluka o oslobađanju Haradinaja, koga naziva "bivšim izbacivačem iz noćnih klubova", mogla "da podstakne tenzije između Srbije i njene bivše pokrajine i otvori put za njegov povratak u politiku". Agencija takođe izvještava o slavlju u Prištini, gdje je, kako navodi, "nekoliko stotina ljudi stojalo na kiši i uživo pratilo čitanje presude na video bimu ispred zgrade Vlade".

Britanski BBC, prenoseći vijest o oslobađajućoj presudi Haradinaju u ponovljenom suđenju, pošto je i poslije prvog 2008. oslobođen, navodi da je to Albanac na najvišoj političkoj funkciji koji je optužen pred Tribunalom. "On ima mnogo pristalica u kosovskoj albanskoj zajednici koja je smatrala da je ponovljeno suđenje bazirano na klimavim dokazima", piše BBC.

BBC dodaje da se u Prištini oslobađajuća presuda Haradinaju i njegovim komandantima proslavlja uz vatromet i veliko veselje na ulicama. "Ali njegovo oslobađanje će najvjerovatnije u Srbiji biti dočekano s gnjevom.

Mnogi Srbi osjećaju da je bilo malo odgovornosti za zločine počinjene nad njima tokom ratova 1990-tih", navodi BBC.

Radio Slobodna Evropa, pišući o oslobađanju Haradinaja, navodi da je ponovljeno suđenje njemu bilo "bez presedana" u praksi Tribunala.

Agencija Frans pres piđe da Haradinaj "u svojoj zemlji važi za heroja", i da je izricanje presude dočekano ovacijama među publikom u sudnici Tribunala, gdje su većinom bile Haradinajeve pristalice i rođaci.

Uoči današnjeg izricanja presude francuska agencija je ocijenila da bi ovakav ishod bio viđen kao "novi šamar Beogradu" poslije oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Haški Tribunal po drugi put oslobodio Haradinaja >>>

Galerija

Bonus video: