U Hrvatskoj počeo štrajk nastavnika i medicinara

U gotovo svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama, naučnim i zdravstvenim ustanovama jutros je počeo jednodnevni štrajk upozorenja zbog vladinih mjera štednje
1 komentar(a)
Štrajk Hrvatska, Foto: Damjan Tadić
Štrajk Hrvatska, Foto: Damjan Tadić
Ažurirano: 29.11.2012. 09:31h

Razjedinjenu sindikalnu scenu u Hrvatskoj, posebno u prosveti, ujedinilo je jednostrano vladino ukidanje kolektivnog ugovora za javne službe, najava smanjenje materijalnih prava, kao i zabrana zapošljavanja novih medicinskih sestara.

Vlada je uz to predloženim budžetom za 2013. najavila smanjivanja budžetskih troškova za zaposlene u javnim i državnim službama za 1,7 milijardi kuna (225 miliona eura).

Štrajk je organizovala Matica hrvatskih sindikata koja okuplja sindikate osnovnog i srednjeg školstva, nauke i visokog obrazovanja, kao i sindikat medicinskih sestara i tehničara, a pridružio im se i sindikat zaposlenih u školstvu Preporod.

Najavili su da će štrajkove nastaviti i narednih mjeseci, a najveći su ostavili su za kraj školske godine.

Četiri sindikata Matice odbila su ranije predlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora kojim se predviđalo smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plata i radnih mjesta.

Zbog toga je Vlada jednostrano raskinula kolektivni ugovor i počela pregovore o novom u kojima nudi iste uslove. Matica je poručila da neće potpisati novi ugovor, ali ga Vlada po novom može proširiti na sve javne službe i ako ga prihvati samo dio sindikata.

Za razliku od ovih sindikata, Vladin predlog o odricanju od materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plata ranije su prihvatili sindikati zdravstva, ljekara, kulture i socijalnog rada, i zaposleni u državnoj službi.

Ministarstavo prosvete i zdravlja je poručilo da priznaje pravo sindikata na štrajk, ali da je on nepotreban dok traju pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

Štrajkačima su poručili da im današnji dan neće biti plaćen, a roditeljima da djecu pošalju u školu jer su direktori i štrajkački odbor dužni da ih zbrinu u školama.

Bonus video: