Haški Tribunal po drugi put oslobodio Haradinaja

Haški Tribunal jutros je po drugi put oslobodio bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. godine
237 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Icnn
Ramuš Haradinaj, Foto: Icnn
Ažurirano: 29.11.2012. 09:26h

Zajedno sa Haradinajem, tadašnjim zapovjednikom albanske paravojske u području Dečana, oslobođeni su i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Haradinaj (44), Baljaj (41) i Brahimaj (42) bili su optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja u improvizovanom zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike rekao je da je utvrdjeno da "ne postoje vjerodostojni dokazi da je Ramuš Haradinaj znao za zločine u Jablanici".

Vatrometom dočekana odluka Tribunala

U trenutku kada je Tribunal u Hagu danas saopštio da su Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj oslobođeni optužbi, u Prištini je počeo veliki vatromet.

Pred velikim ekranom na Trgu Majke Tereze u centru grada nekoliko stotina građana, među kojima najviši zvaničnici Alijanse za budućnost Kosova, pratili su izvještaj iz Haga.

U Prištini se i očekivalo da će presuda biti oslobađajuća. Na vidnim mjestima u centru grada su već danima panoi na kojima se građani pozivaju da učestvuju u dočeku Haradinaja.

Radio-televizija Kosovo već tri dana emituje spotove iste sadržine.

Del Ponte: Očekivana presuda

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte rekla je da nije začuđena današnjom oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahmiju Brahimaju pred Haškim tribunalom, već činjenicom da je bilo teško prikupiti dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv njih.

"Istraga protiv Haradinaja bila je veoma teška. Nije bilo saradnje Tužilaštva sa zemljom, nije bilo saradnje sa Kosovom, tako da je bilo veoma teško prikupiti dovoljno dokaza kako bi se podigla optužnica", rekla je Del Ponte u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Prema njenim riječima, bilo je teško prikupiti dovoljno dokaza, a i kada bi oni bili prikupljeni svjedoci bi mijjenjali njihove iskaze.

Iz tog razloga, Tužilaštvo je pokrenulo novi slučaj kako bi prikupilo dovoljno dokaza, ali, kako je dodala Del Ponte, ni tada nije bilo u stanju da prikupi dovoljno dokaza.

Bivša glavna tužiteljka Haškog suda nije željela da komentariše zahtjev Bena Emersona, advokata Haradinaja, Baljaja i Brahimaja, da se ona javno izvini zbog podizanja optužnice protiv njih, već se samo nasmijala.

Haradinaj najavio povratak na dužnost premijera Kosova

U izjavi poslije izricanja presude, koju je novinarima prenio njegov advokat Ben Emerson (Emmerson), Haradinaj je naveo da će se "večeras vratiti na Kosovo i, uz pristanak naroda, uskoro ponovo s pravom preuzeti dužnost političkog lidera zemlje i predvoditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, odakle god dolazili i bez obzira na njihovu nacionalnost".

"Vrijeme je za pomirenje", poručio je Haradinaj preko svog branioca, naglasivši da će "garantovati prava svih manjina i obezbijediti puno učešće Srba u političkom životu Kosova".

Kako je najavio, Haradinaj će se "oštro" obračunati sa korupcijom na Kosovu, ma gdje bila. "Iznad svega, Haradinaj će nastaviti sa zadacima koje je ovaj loše procijenjen krivični postupak prekinuo, predvodeći zemlju ka sljedećoj fazi na njenom dugom putu ka punoj nezavisnosti i suverenitetu", kazao je Emerson, dodajući da će tako, uz pristanak međunarodne zajednice i naroda Kosova, Haradinaj završiti posao koji je započeo 2004.

Emerson je ocijenio da je današnjom presudom Tribunal konačno donio pravdu Haradinaju i narodu Kosova, poslije "najdužeg i najiscrpnijeg krivičnog procesa u istoriji međunarodnog prava".

"Dokazano je bez i najmanje dileme da je Haradinaj ratni heroj, a ne ratni zločinac. Vrijeme je da svi neprijatelji slobodnog Kosova prihvate presudu istorije. Ova presuda bi trebalo da ućutka, jednom zauvijek, visoke zvaničnike na vrhu vlade u Beogradu koji su do sada objavljivali laži o ovom procesu, čak i u danima uoči presude", rekao je branilac Haradinaja.

Kako je kazao njegov advokat, Haradinaj, "kao državnik, nije želio da optuži vođstvo u Beogradu za namjerne laži o njemu i ovom predmetu, kako bi se obmanula javnost". Emerson je ponovio da je i Tribunal utvrdio da nikada nije bilo dokaza da je Haradinaj na bilo koji način bio umiješan u uznemiravanje svjedoka. Britanski advokat ocijenio je i da optužnica protiv Haradinaja nikada nije trebalo da bude podignuta i da bi za to trebalo da odgovara bivša glavna tužiteljka Karla Del Ponte (Carla), zato što je zanemarila savjete svojih pravnika.

"Britanci, Amerikanci i drugi su joj, takođe, rekli da je ovo shvatila skroz pogrešno, ali je ona bila odlučna da nastavi uprkos dokazima", kazao je Emerson. On je pozvao Del Ponteovu da se izvini Haradinaju i narodu Kosova.

Bonus video: