Haški susreti Gotovine i Miloševića: Pričali o sportu i književnosti

"Zdrav razum kao i pravila administracije nisu dopuštali da se razgovara o nečemu što bi moglo da dovede do konfliktne situacije"
109 pregleda 3 komentar(a)
Ante Gotovina, Foto: BETAPHOTO
Ante Gotovina, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 27.11.2012. 12:30h

Hrvatski general Ante Gotovina kaže da sa bivšim predsjednikom Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, Slobodanom Miloševićem u Hagu nije pričao o ratu, već o umjetnosti, sportu i književnosti.

"Na primjer, razgovarali smo o djelima Ernesta Hemingveja kojeg smo obojica voljeli. Primarno je bilo izbaciti negativnu energiju uslovljenu tim skučenim prostorom u kojem smo se nalazili. Zdrav razum kao i pravila administracije nisu dopuštali da se razgovara o nečemu što bi moglo da dovede do konfliktne situacije", kaže Gotovina.

Gotovina je rekao za zagrebački Večernji list da je njegovo saučešće porodici Miloševića bilo hrišćanski gest, prenosi Beta.

"To je bio hrišćanski gest. Manipulisalo se i politizovalo tim mojim činom, a istina je sljedeća :izrazio sam saučešće porodici zato što je Milošević bio tamo gdje i ja (u pritvoru Haškog tribunala). Ni ja ni on tamo nismo željeli da budemo. Bili smo ćelija do ćelije", objasnio je Gotovina u ekskluzivnom intervjuu koji je objavljen u tom zagrebačkom dnevniku.

On je dodao da je "ljudski izraziti saučešće porodici čoveka koji je umro pored tebe". Upitan o procesuiranju ratnih zločina u akciji Oluja, Gotovina je odgovorio da su "zakonima jasno propisane obaveze državnih institucija u takvim slučajevima".

"Ko sam ja da govorim tim institucijama kako treba da rade svoj posao", naglasio je on.

Ponovio je da ga politika ne zanima, ali da postoje "i drugi načini na koje može da bude koristan društvu".

U intervjuu Gotovina nije želio da govori o aktuelnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i o nepravosnažnoj osuđujućoj presudi bivšem premijeru Ivu Sanaderu za primanje mita i ratno profiterstvo.

Naglasio je i da poslije 12 godina izolacije želi porodični mir i da se oporavi od haškog pritvora i veličanstvenog, ali, kako je rekao, vrlo napornog dočeka u Hrvatskoj.

Bonus video: