Proslava jubileja

Dan Republike u Jajcu: "Hej Sloveni", crvene zastave i pionirske marame

Jajcem su se vijorile zastave SFR Jugoslavije, one sa likom maršala Tita, ali i zastave bivših republika
316 pregleda 102 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 20:40h

U Jajcu, gradu u kojem je prije skoro sedam decenija rođena ideja o stvaranju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, juče, na manifestaciji kojom se obilježava nekadašnji Dan republike, mnogi govornici pominjali su njeno ponovno stvaranje.

Kraljevski grad koji je juče bio crven od pinorskih marama, još jednom je bio domaćin svima koji se sa sjetom sjećaju bivše velike Juge, godina provedenih u njoj. Jajcem su se vijorile zastave SFR Jugoslavije, one sa likom maršala Tita, ali i zastave bivših jugoslovesnki republika.

Ispred Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a oko 1.500 posjetilaca pjevalo je Titu i Jugoslaviji uz obaveznu "Hej Sloveni" , ali i partizanske pjesme. Poruke sa transparenata koje su juče Jajcem šetali Slovenci bile su "Tito je cijeli svijet, svijet koji ne priznaje Tita, priznaje Hitlera" i "S Titom v srcu smo nerazdružljivi in nepremagljivi"…

Pored antifašista iz svih bivših jugoslovenskih republika, komunista, jugonostalgičara i onih koji su došli da još jednom odaju počast nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji, u Jajcu su juče bili poštovaoci lika i djela maršala Tita iz nekoliko evropskih država..

Jedna od njih, Austrijanka Berta Lackinger "Vijestima" je kazala da godinama unazad u Jajce dolazi samo zbog Tita.

"Ovdje sam zbog Tita. Tito je naš, moj, vječan i besmrtan. Mnogo mi godi Jugoslavija i manifestacija posvećena Titu. To je najveći dan. Zbog toga što osjećam da sam i ja Titova, kao što je Tito naš, svakog dana učim hrvatski" kazala ona.

Ova četrdesetsedmogodišnja Austrijanka živi nadomak Beča, osim sjećanja na Tita i velike ljubavi prema njemu, ništa je ne veže za nekadašnju Jugoslaviju, ipak, ne želi da propusti "ovako važan dan".

"Ovdje ću biti četiri dana iako manifestacija traje kraće, veoma mi prija da budem na ovom mjestu. Nemam nikoga u Jugoslaviji, ali ne želim da propustim ovu manifestaciju" kazala je ona.

U 12.30 časova nekoliko desetina delagacija iz bivših jugoslovenskih republika, i poštovaoci Dana republike, polagali su cvijeća i vijence na Spomen fontanu. Za razliku od ranijih godina, kada je na taj način poštovanje iskazivalo po nekoliko delegacija i pojedinaca iz Crne Gore, juče je samo grupa građana "Ljepša Crna Gora" položila cvijeće na Spomen fontanu, a broj gostiju iz Crne Gore bio je znatno manji nego ranijih godina.

Nakon polaganja cvijeća i vijenaca, ispred Muzeja AVNOJ-a održani su pozdravni govori, a zatim su gosti uživali u muzičkom programu i izložbi crteža Božidara Jakca "Put AVNOJ-a". Nije izostalo ni predavanje o Drugom zasjedanju AVNOJ-a, ali ni druženje uz vojnički grah.

Govoreći ispred Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, Boris Petković iz Srbije kazao je da su u toj zgradi prije nešto manje od 69 godina vijećnici antifašističkog vijeća postavili temelje nove socijalističke zajedničke države.

"Oni su započeli izgradnju države koja je bila poštovana, cijenjena, prosperitetna, jaka, priznata i poznata u svijetu. Zato smo mi danas ovdje. Da ne dozvolimo da u zaborav padnu vrijednosti za koje su se borili, ginuli i krvarili jugoslovenski partizani na čelu sa našim maršalom, Josipom Brozom Titom - kazao je Petković ocjenjujući “da sa smo bili izuzetno naivni izuzetno lakomisleni kada smo dozvolili da nas prevare i da naše razlike iskoriste protiv nas".

"Umjesto da nas naše razlike spajaju i čine jačima, kao što to treba da bude, naše razlike su nas razjedinile i razbile najljepšu državu na svijetu. Ali zato, stojeći danas pred vama, srce mi je puno, oči su mi pune suza . Siguran sam da ovdje ne vidim Srbe, Hrvate, Bosance, Crnogorce, Slovence, Makednoce, ja ovdje vidim Jugoslaviju i Jugoslovene, na jednom mjestu, ujedinjene u novoj zajedničkoj borbi za ono što su nam ostavile generacije prije nas. Borbu za stvaranje nove jugosloveneske države", kazao je on.

Hakija Abdić ispred antifašista jugoistočne lige Evrope rekao je da se u Jajcu svake godine okupljaju da bi ukazali na izvorne principe Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije koje su ”izdali oni koji su započeli razdruživanje SFRJ na pogrešan način”.

"Umjesto demokratije oni su nam ponudili bratoubilački rat" kazao je Abdić.

Neki od posjetilaca negodovali su zbog “šetanja” praznika. Njima bi, kao i nekolicini mladih ljudi iz Jajca sa kojima su "Vijesti" razgovarale, više odgovaralo da se Dan republike obilježava 29. novembra, kada je i bilo zasjedanje. Za razliku od njih koji su juče ponovo živjeli u Jugoslaviji i iz glasa pjevali "Druže Tito, mi ti se kunemo", bilo je i onih koji smatraju da je "ovo samo puko obilježavanje datuma iz naše istorije".

Jajčanin Miralem Duranović Učo kazao je "Vijestima" da ga uvijek obraduje kad grad bude preplavljen drugovima i drugaricama sa svih strana. Manifestacija se danas nastavlja obilaskom kulturno-istorijskih i prirodnih znamenitosti Jajca, nakon čega je planiran ispraćaj gostiju ispred Muzeja AVNOJ-a uz program Gradskog duvačkog orkestra.

Galerija