pomirenje

Vestervele Srbiji i Kosovu: Normalizacija odnosa neophodna za integraciju u EU

Vestervele je zatražio od Beograda i Prištine da nastave da se "snažno i konstruktivno" angažuju u pregovaračkom procesu
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 13:44h

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodan je uslov za njihovo konačno pridruživanje Evropskoj uniji (EU) kao partnera, sa punim pravima i obavezama, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele.

"Pozdravljamo činjenicu što Srbija i Kosovo pokušavaju da normalizuju odnose, što je od ključnog značaja za jačanje dobrosusjedskih odnosa.

A ti odnosi su neophodan uslov da im se dozvoli da u konačnom pristupe EU kao partneri", kazao je Vestervele.

Kako je rekao, Berlin u potpunosti podržava "brze i ambiciozne" napore visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Ketrin Ešton kako bi se postigla normalizacija tih odnosa.

"Potrebno je političko razumijevanje Beograda i Prištine oko ključnih pitanja, uključujući neriješenu situaciju na sjeveru Kosova"

Vestervele je, na konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope u Berlinu, zatražio od Beograda i Prištine da nastave da se "snažno i konstruktivno" angažuju u pregovaračkom procesu.

"Potrebno je političko razumijevanje Beograda i Prištine oko ključnih pitanja, uključujući neriješenu situaciju na sjeveru Kosova.

Takođe je potrebna iskrena i direktna primjena prošlih i budućih dogovora", naveo je Vestervele, prenijele su agencije.

Šef njemačke diplomatije je poručio da Unija ostaje posvećena perspektivi proširenja na države regiona, navodeći da "proširenje ostaje naš strateški interes".

"Proširenje je najbolji instrument vanjske politike EU za jačanje regionalne saradnje i pomirenja", poručio je Vestervele.