Srbija sumnja u ratne zločine na više mjesta u Hrvatskoj

Srpski Državni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević saopštio je danas da to državno tužilaštvo vodi predistražne postupke zbog sumnje u ratne zločine vezane uz operaciju Oluja
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 18:15h

Srpski Državni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević saopštio je danas da to državno tužilaštvo vodi predistražne postupke zbog sumnje u ratne zločine vezane uz operaciju Oluja i to zbog događaja u mjestima Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić, Kijani kod Gračaca, Petrinja i Vrginmost.

Vukčević je objasnio da srbijansko državno tužilaštvo za ratne zločine te istrage ne pokreće jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom Haškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, već zato što je, kako je pojasnio, moralo da sačeka pravosnažnost presude u Hagu, koji po međunarodnom pravu ima primat nad nacionalnim pravosuđem.

Čekali na pravosnažnost presude u Hagu, koji po međunarodnom pravu ima primat nad nacionalnim pravosuđem.

Kako je rekao, postupci se vode u saradnji s udruženjem "Veritas" na čijem je čelu Savo Štrbac.

Predmeti sumnje u ratne zločine tokom i nakon akcije "Oluja" 1995., na kojima radi državno tužilaštvo, pojasnio je Vukčević, odnose se na mjesto Kijani pored Gračaca, gdje je navodno ubijeno 14 srpskih civila.

Riječ je takođe i o mjestu Mali Alan na Velebitu za koje Vukčević tvrdi da je 22. januara 1993. tamo ranjen, a potom i zarobljen 21 pripadnik oružanih snaga pobunjenih hrvatskih Srba, od kojih su neki navodno ubijeni nakon zarobljavanja, a jedan broj ubijenih masakriran do smrti.

Predistražne radnje su u toku i za događaje u Dvoru na Uni, gdje se sumnja da je 8. avgusta 1995. u zgradi osnovne škole ubijeno devet hendikepiranih civila.

Srbija istražuje smrt 13 osoba iz Gospića, smrt dvije osobe u opštini Donji Lapac, sedam osoba u opštini Udbina, 17 u opštini Vrhovine i dvije na Plitvičkim jezerima.

Predistražne radnje odnose se i na Petrinju gdje su, kako je saopštio Vukčević, ekshumirani posmrtni ostaci 66 osoba, kao u Vrginmostu, preko kojega su se Srbi povlačili a srpska strana tvrdi da je bila izložena vatri iz pješačkog oružja.

Pusić: Odluka Tribunala je definitivna

Šefica diplomatije Hrvatske, Vesna Pusić, povodom najava iz Srbije o otvranju novih slučajeva za zločine u "Oluji" kaže da Srbija "može da odluči šta god hoće" i dodaje da je "odluka međunarodnog suda definitivna i nema dalje".

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da će Srbija, nakon oslobađajućih presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču, aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji "Oluja" i otvoriti pet novih slučajeva na temelju dokaza koje posjeduje.

Pusić je rekla da razumije da, u uslovima kada je sve proteklih godina politizirano, postoje različiti politički momenti.

"Odlučili smo da se držimo procedure, kad je kako ti se sviđa i kad je kako ti se ne sviđa. Držimo se institucionalne procedure i držaćemo se, ta je procedura na snazi, važi za međunarodno pravo i u tom pogledu je to jedan i pravi saveznik", dodala je Pusićeva.

Na pitanje da li Vuk Jeremić kao predsjednik Generalne skupštine UN privatizuje funkciju, budući da je, nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, najavio da će UN raspravljati o Haškom sudu, Pusić je odgovorila da su UN utemeljile Haški sud i da je na njima da reaguju u tom slučaju.

Ministar Predrag Matić izjavio je da nije upoznat s najavama iz Srbije i dodao da generali Gotovina i Markač ne mogu odgovarati za nešto što nisu počinili.

Matić je naglasio da Hrvatska ne poriče da su se tokom i nakon operacije Oluja dogodile stvari "na koje nismo ponosni". "Mi želimo procesuirati te stvari i - cio svijet promoviše individualizaciju krivice, pa tako i mi. Gotovina i Markač ne mogu odgovarati za nešto što nisu počinili", rekao je Matić.

Ministar odbrane Ante Kotromanović je poslije sjednice vlade rekao da su Gotovina i Markač pravosnažno oslobođeni i da nemaju čega da se boje, a u pogledu mogućih optužnica iz Srbije kratko je rekao "neka dođu".

Galerija

Bonus video: