Bramerc: Razočarni smo presudom Gotovini

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da je razočaran oslobađajućom presudom koju je žalbeno vijeće suda prošlog petka izreklo Hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču
2 komentar(a)
Serž Bramerc, Foto: Rojter
Serž Bramerc, Foto: Rojter
Ažurirano: 21.11.2012. 17:15h

Žalbeno vijeće time je poništilo prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na zatvorsku kaznu od 18 godina zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i druge zločine tokom i poslije operacije Oluja u avgustu i septembru 1995. godine.

"Tužilaštvo je razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donijela trojica sudija pretresnog vijeća. Svjesni smo da oni koji su doživjeli zločine povezane s operacijom Oluja nisu zadovoljni ishodom i osjećaju da njihove patnje nisu priznate", piše u izjavi koju je Bramerc objavio u Hagu kasno popodne.

U izjavi piše i da će "kao i u svim predmetima, ako potrebni uslovi budu ispunjeni, tužilaštvo razmisliti o postupku preispitivanja presude".

Bramerc podsjeća da je tužilaštvo tokom žalbenog postupka izrazilo uvjerenje da je bilo dovoljno dokaza protiv Gotovine i Markača za održavanje prvostepene presude.

"Na kraju, trojica od petorice sudija žalbenog vijeća imala su drugačije mišljenje, što je rezultiralo oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču po svim tačkama optužnice", podsjetio je glavni tužilac.

Bramerc je podvukao da su "suprotna mišljenja... sudija (Karmela) Ađijusa i (Fausta) Pokara ukazala na mnoga važna pitanja koja proizlaze iz presude koju je donijela većina i o kojima bi Tribunal trebalo da razmisli".

"Nakon izricanja presude, ta su pitanja privukla pažnju i komentatora izvan Tribunala. Ona se odnose na obezbjeđivanje dosljednih standarda za preispitivanje u žalbenom postupku, procjenjivanje svih dokaza u spisu i primjereno poštovanje činjeničkih nalaza raspravnog vijeća", podvukao je glavni tužilac.

O tim pitanjima je, po Bramercu, "važno razmisliti" u nadi da će to biti podsticaj daljem jačanju međunarodne pravde.

Haško tužilaštvo će, navodi u izjavi glavni tužilac, sav dokazni materijal staviti na raspolaganje pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji kako bi "omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih u vezi sa operacijom Oluja".

"Vjerujemo da će pravosuđe u Hrvatskoj biti doraslo svojim obavezama", podvukao je Bramerc.

Glavni tužilac je, međutim, naznačio da tužilaštvo "mora da poštuje" presudu po žalbenom postupku, zato što "međunarodnog krivično pravosuđe i vladavina prava uopšte moraju biti zasnovani na temeljnom poštovanju pravnog postupka".

Bonus video: