Srpsko tržište kapitala posluje u najtežim okolnostima u novijoj istoriji

"Tržišni učesnici rade na rubu egzistencije i mnoge mogućnosti zakona ne mogu da se iskoriste, jer je nivo usluga koje mogu da pružaju vrlo skučen", tvrdi predsjednik KHV-a
71 pregleda 0 komentar(a)
Berza, Foto: Guardian
Berza, Foto: Guardian
Ažurirano: 21.11.2012. 11:07h

Srpsko tržište kapitala je u krizi i posluje možda u najtežim okolnostima u novijoj istoriji, ocijenila je danas direktorka Beogradske berze Gordane Dostanić.

Ona je na 11. međunarodnoj konferenciji Beogradske berze kazala da se na tržištu kapitala bilježi pad aktivnosti i entuzijazma učesnika na tržištu.

Dostanić je dodala da iako je Beogradska berza zadobila povjerenje učesnika na tržištu i radi na transparentnosti tržišta, izradi novih proizvoda i prilagođava se novim tehnologijama, to nije dovoljno za razvoj tržišta kapitala, čija je uloga minimizirana u strateškom pristupu ekonomskim reformama u Srbiji.

"Rezultat je plitko i nedovoljno likvidno tržište i visoka uzdržanost većeg broja izdavalaca u pogledu kvalitetnog informisanja, čime se direktno utiče na nesigurnost investitora i uzdržanost od ozbiljnih ulaganja", kazala je Dostanić

"Rezultat je plitko i nedovoljno likvidno tržište i visoka uzdržanost većeg broja izdavalaca u pogledu kvalitetnog informisanja, čime se direktno utiče na nesigurnost investitora i uzdržanost od ozbiljnih ulaganja", kazala je Dostanić.

Prema njenim riječima, u Srbiji do sada nije sprovedena nijedna inicijalna javna ponuda i da postoji nizak nivo finansiranja lokalne samouprave emitovanjem municipalnih obveznica.

Predsjednik srpske Komisije za hartije od vrijednosti (KHV) Zoran Ćirović ocijenio je da Srbija ima recesiono tržište, ali da je takva situacija u cijelom regionu.

On je kazao da Srbija ima dobar zakon, ali da je tržište mrtvo.

"Tržišni učesnici rade na rubu egzistencije i mnoge mogućnosti zakona ne mogu da se iskoriste, jer je nivo usluga koje mogu da pružaju vrlo skučen i ograničen", naglasio je on.

Bonus video: