Del Ponte šokirana oslobađanjem Gotovine i Markača

Del Ponte je rekla da pretpostavlja da je došlo do drugačije "interpretacije činjenica"
0 komentar(a)
Karla del Ponte, Foto: Reuters
Karla del Ponte, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2012. 16:06h

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocijenila je da oslobađajuća presuda Žalbenog vijeća ovog suda za generale Anta Gotovinu i Mladena Markača "nije pravda" dodavši da "suosjeća sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin".

"Šokirana sam. Bila sam veoma iznenađena i zaprepaštena. Potpuno je nevjerovatno šta se dogodilo nakon presuđene kazne od 24 godine za Gotovinu i 18 za Markača. Nevjerovatno. Ne mogu to prihvatiti. Osjećam punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin. Zločin, koji smo čvrsto dokazali činjenicama", rekla je Del Ponte u intervjuu "Blicu".

Del Ponte je rekla da pretpostavlja da je došlo do drugačije "interpretacije činjenica" i tvrdi da je optužnica bila potkrijepljena dovoljnim brojem čvrstih dokaza.

"Nisam čitala objašnjenje i ne znam šta su napisali u obrazloženju. Potpuno se ne slažem s novom presudom i ne znam kako bi mogla biti prihvaćena. Srpska vlada i Srbi ne mogu prihvatiti takvu presudu i slažem se potpuno s onim što sam slušala na televiziji da su izjavili. Jer, jasno je da je zločin počinjen i sad se postavlja pitanje ko ga je počinio", ocijenila je Del Ponte.

"Ne znam šta je osnova za ovu drugu (oslobađajuću) sudsku odluku. Zaista sam šokirana, jer ovo nije pravda", rekla je bivša tužiteljica.

Del Ponte je utvrdila da je tužiteljstvo, koje je vodila u vrijeme nastajanja optužnice protiv hrvatskih generala, pripremilo dovoljno dokaza da Gotovina i Markač budu osuđeni.

"Dokazali smo zločin i to pokazuje prva presuda suda. Dokazi su tu, ali možda su ih drugačije interpretirali. U svakom slučaju, ovo je neprihvatljivo", rekla je Del Ponte istaknuvši da je to konačna presuda i da se tu "više ništa ne može uraditi".

Gotovina će tužiti Karlu Del Ponte

Advokati hrvatskog generala Gotovine pred Haškim sudom objavljuje da namjerava da podnese etički prigovor Švajcarskoj advokatskoj komori protiv bivše glavnu tužiteljke Karle del Ponte zbog izjave da je akcija Oluja zločin za koji postoje čvrsti dokazi.

"Danas pripremamo etički prigovor švajcarskoj advokatskoj komori protiv Karle del Ponte zbog njenog intervjua današnjem beogrdskom Blicu", navodi se u tviter poruci Gotovininog advokata Luke Mišetića, prenosi agencija Hina.

Bonus video: