Jeremić: Međunarodnim kriminalcima ću nanijeti štetu koju nisu očekivali

Vuk Jeremić je reagovao na Twitteru na presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 17:53h

Predsjednik Generalne skupštine UN-a i bivši srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić reagovao je na Twitteru na presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Neka prst na čelo stave oni koji su pristali da EULEX istražuje trgovinu organima na Kosovu. Zaključiće gospoda da smo ih sami sebi vadili", napisao je bijesni Jeremić i najavio da će "međunarodnim kriminalcima nanijeti štetu koju nisu očekivali da će im se dogoditi".

"Predsednik GS UN @jeremic_vuk ne može politički korektnim jezikom da iskaže odnos prema presudi UN suda. Da ti pomognem Vuče - Daj ostavku", komentar je tviteraša Brodonačelnik našta je Jeremić kazao da "neće podnijeti ostavku, već da će "ovim međunarodnim kriminalcima nanijeti štetu koju nisu očekivali da će im se desiti".

"Učiniću to tako mu svega i neće znati što ih je snašlo", napisao je takođe Jeremić.

"Neću više reći nijednu riječ, jer ih pažljivo prate. Neću im dati priliku da se spreme", naveo je Jeremić.

Dačić: Potvrdilo se da Haški tribunal nije sud

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču potvđuje tvrdnje da Haški tribunal nije sud.

"To potvrđuje tvrdnje onih koji kažu da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unaprijed zadate političke zadatke", rekao je Dačić.

Nikolić: Sad legitimno može da se slavi pogrom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je danas da jasno da je odluka Haškog tribunala o oslobođanju Ante Gotovine i Mladena Markača od krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine politička, a ne pravna.

"Današnja odluka Haškog tribunala neće doprinijeti stabilizaciji situacije u regionu, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo da živi, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da sprovodi svoju 'pravdu'", ocijenio je predsjednik Srbije u izjavi za javnost.

On je podsjetio da je tokom operacije Oluja protjerano preko 220.000 Srba i ubijeno na hiljade nenaoružanih muškaraca, žena i djece.

"Ko je za to kriv? Današnjom odlukom Haškog tribunala Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svijetu poslije Drugog svjetskog rata. Država koja ne dozvoljava ni porodicama nestalih Srba da utvrde gdje se nalaze tijela njihovih najmilijih", ukazao je Nikolić.

Ljajić: Haški sud izgubio kredibilitet

Haški tribunal je današnjom oslobađajućom presudom za hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača izgubio svaki kredibilitet, izjavio je danas šef srpskog Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tirbunalom i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, javlja "Blic".

On je novinarima, koji su upitali da li se nakon odluke tog tribunala da oslobodi hrvatske generale razmišlja o formalnom prekidu saradnje sa sudom u Hagu, odgovorio da ne treba o tome razmišljati.

Ljajić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je taj tribunal osnovan s ciljem da doprinese utvrđivanju istine, doprinese pomirenju na prostoru nekadašnje Jugoslavije i da porodice žrtava dobiju moralnu satisfakciju, dodajući da ništa od toga nije učinjeno.

On je izjavio da je nelogično da niko ne osporava da su se dogodili zločini u akciji "Oluja", ali da još nijedan pojedinac za to nije odgovarao.

Uprkos svemu tome moramo ostati hladne glave zbog evropskog puta Srbije, rekao je Ljajić dodajući da je Srbija ispunila sve obaveze prema tom Tribunalu.

Dodik: Ponižavanje žrtava

Predsednik RS Milorad Dodik smatra da oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču ponižava sve žrtve i da je donijeta pod političkim uticajem zbog puta Hrvatske u EU.

"Politika je imala odlučujući uticaj, a Hrvatska, koja treba da postane član Evropske unije, s presudom o udruženom zločinačkom poduhvatu sigurno ne bi imala dobre reference", rekao je Dodik.

Pavlović: Fatalan udarac procesu srpsko-hrvatskog pomirenja

Politički motivisana presuda Haškog tribunala predstavlja do sada najozbiljniji, možda i fatalan udarac procesu srpsko-hrvatskog pomirenja, saopštio je funkcioner Demokratskog fronta Koča Pavlović-

"Proces pomirenja i obnove povjerenja će, nakon današnje presude, biti suspendovan, a međunarodna zajednica će, nakon haške presude, u ogromnoj mjeri izgubiti legitimitet nepristrasnog medijatora i djelioca pravde i u drugim balkanskim sporovima. Tek ćemo vidjeti kakve će sve reperkusije ovo imati na odnose u čitavom regionu, na odnose između Federacije BiH i Republike Srpske, na dijalog Prištine i Beograda, a samim tim i na proces evropskog integrisanja Srbije u EU. Ovakve presude kompromituju cjelokupni dosadašnji proces suočavanja sa ratnom prošlošću, i dovode u pitanje osnovanost svih dosadašnjih presuda haškoga suda. Konačno, ova i ovakve presude će udahnuti novi život posustalim nacional-šovinizmima na čitavom ex-YU prostoru", navodi u saopštenju Pavlović.

Galerija

Bonus video: