Hrvatska: Odbačena prijava protiv Željka Keruma zbog izjava o Srbima

Izjave splitskog gradonačelnika u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u osudili su mnogi hrvatski političari i vlasti i opozicije
8 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 19:07h

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu saopštilo je danas da je odbacilo krivičnu prijavu protiv splitskog gradonačelnika Željka Keruma zbog krivičnog djela rasne i druge diskriminacije.

Keruma se u prijavi sumnjiči da je, gostujući u emisiji Hrvatske radiotelevizije (HRT), javno iznio stavove koji potcjenjuju pripadnike srpske nacionalne manjine prikazujući ih kao građane drugog reda, čime je počinio krivično djelo rasne i druge diskriminacije.

Tužilaštvo je saopštilo da je utvrđeno da nema osnovane sumnje da je Kerum počinio krivično djelo za koje je prijavljen ili za koje se preduzima progon po službenoj dužnosti.

"Takvo mišljenje ima većina Hrvata, ali se to ne usude reći", zaključio je Kerum, koji je ocijenio da Srbi imaju "strašni uticaj" na finansije i medije u Hrvatskoj

Dodaje se da se "ne može nedvosmisleno utvrditi da su njegove izjave bile iznesene isključivo i upravo s ciljem iskazivanja nacionalne mržnje i javnog iznošenja o potčinjenosti neke nacije, te u namjeri izazivanja i širenja govora mržnje prema toj naciji".

Kontroverzni splitski gradonačelnik Željko Kerum u septembru je u emisiji "Nedjeljom u 2" izjavio da su njegovi poslovni problemi počeli prije tri godine, kad je, gostujući u istoj emisiji, rekao da ne bi želio Srbina za zeta, kao i da Srbi treba da znaju gdje im je mjesto.

On je izjavio da su mu mnogi prijatelji i poznanici pravoslavci zbog toga zamjerili.

"Takvo mišljenje ima većina Hrvata, ali se to ne usude reći", zaključio je Kerum, koji je ocijenio da Srbi imaju "strašni uticaj" na finansije i medije u Hrvatskoj.

Njegove izjave osudili su mnogi hrvatski političari i vlasti i opozicije.

Bonus video: