Nakon što je osuđen na zatvorsku kaznu, Čačić podnio ostavku

Čačić nije precizirao hoće li se povući i sa čelnog mjesta u Hrvatskoj narodnoj stranci, drugoj po snazi partiji u vladajućoj koaliciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2012. 18:14h

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar privrede Radimir Čačić podnio je danas ostavku na sve funkcije u vladi pošto ga je sud u Mađarskoj jutros osudio na 22 mjeseca zatvora zbog saobraćajne nesreće 2010. sa smrtnim ishodom.

"Ono što je najvažnije, ponoviću i izraziti duboko žaljenje zbog tragedije koja je pogodila prvenstveno porodicu nastradalih, ali nije ostavila male posljedice ni na mene i moju porodicu", rekao je Čačić na konferenciji za novinare u sjedištu vlade koju je održao zajedno sa premijerom Zoranom Milanovićem.

Čačić je ponovio da podnošenjem ostavke ispunjava ranije dato obećanje da će to učiniti ako bude osuđen na bezuslovnu zatvorsku kaznu.

Čačić nije odgovorio na pitanje kada će početi da služi zatvorsku kaznu i hoće li to biti u Hrvatskoj rekavši samo da će poštovati odluku pravosudnih organa Mađarske

On, međutim, nije precizirao hoće li se povući i sa čelnog mjesta u Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS), drugoj po snazi partiji u vladajućoj koaliciji, rekavši da će stranački organi uskoro o svemu razgovarati.

Čačić nije odgovorio na pitanje kada će početi da služi zatvorsku kaznu i hoće li to biti u Hrvatskoj rekavši samo da će poštovati odluku pravosudnih organa Mađarske.

Premijer Zoran Milanović rekao je da mu je jako žao zbog svega što se dogodilo, prije svega porodice nastradalih i dodao da će do kraja nedjelje biti poznato ime Čačićevog nasljednika.

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske ide u zatvor >>>

Resor ministra privrede po koalicionom sporazumu pripada HNS-u.

Prema riječima portparola suda u mađarskom Kapošvaru, Čačić će morati da odsluži pola kazne prije nego što bude mogao da pušten na uslovnu slobodu, a kaznu treba da počne da služi za mjesec do dva.

Hrvatski advokati pretpostavljaju da će kaznu moći da služi u Hrvatskoj.

U junu je prvostepenom presudom Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora, uslovno na tri godine, ali je pravosnažnom presudom ukinuta uslovna kazna.

Na ovu odluku Čači ne može da se žali na presudu i može da počne da služi kaznu u roku od dva mjeseca. Nepravosnažnom presudom. Nesreća se dogodila 8. januara 2010. godine u Mađarskoj i u njoj su poginule dvije osobe. Presuda je izrečena u odsustva Čačića.

Bonus video: