Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske ide u zatvor

Sudu u mađarskom gradu Kapošvaru osudio je danas Čačića na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 2010. u kojoj su poginule dvije osobe
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2012. 16:40h

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić danas će se, zajedno sa premijerom Zoranom Milanovićem, obratiti javnosti povodom pravosnažne presude mađarskog suda kojom je za izazivanje saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom osuđen na 22 mjeseca zatvora.

O presudi suda u mađarskom Kapošvaru Čačić je, kako pišu hrvatski mediji, saznao tokom povratnog leta iz Katara za Hrvatsku i to od predsjednika Ive Josipovića koji je prevodio hrvatsku privrednu delegaciju u Katar.

Po slijetanju na zagrebački aerodrom Čačić nije želio da komenariše presudu, već je sjeo u vladin automobil i otišao sa aerodoroma. Tada je najavljeno da će poslije susreta sa premijerom i advokatima dati izjavu novinarima.

Iz vlade su izjave Čačića i Milanovića najavljene za 17 časova.

Iznenađeni

Čačićev hrvatski advokat Čedo Prodanović rekao je novinarima u Zagrebu da je drugostepena presuda mađarskog suda za njega veliko iznenađenje pošto je sud preinačio prvostepenu presudu koja je bila uslovna.

Upitan gdje će Čačić služiti kaznu, Prodanović je odgovorio da će to biti u Hrvatskoj, ako bude morao da je služi.

"Po ovome što sam čuo, ne postoji pravni lijek koji bi odgodio izvršenje. Sad je takva situacija", dodao je advokat.

Hrvatski mediji prenijeli su da izjavu portparola suda u Kapošvaru da će Čačić morati da odsluži pola kazne prije nego što bude mogao da pušten na uslovnu slobodu, a kaznu treba da počne da služi za mjesec do dva.

Većina poslanika u Saboru danas je izrazila žaljenje zbog nesreće i situacije u kojoj se našao prvi potpredsjednik Vlade, uz navođenje da bi on morao da ispuni obećanje da će se povući iz politike ako bude osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.

Vlada sklona avanturama

Predsjednik opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko ocijenio je da je vlada "pokazala avanturizam" kada je odlučila da za prvog potpredsjednika imenuje osobu protiv koje se vodi sudski postupak.

Sudu u mađarskom gradu Kapošvaru osudio je danas Čačića, koji je i predsjednik Hrvatske narodne stranke, na godinu i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 2010. u kojoj su poginule dvije osobe.

U međuvremenu Čačić je krajem 2011. postao prvi potpredsjednik vlade. Najavio je da se povući iz politike ako bude osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.

U junu je prvostepenom presudom osuđen na 22 mjeseca zatvora, uslovno na tri godine.

Bonus video: