Incko pred SB UN: Kako biste se vi osjećali da neko priželjkuje raspad vaše države?

Valentin Incko je kazao kako je vođstvo RS povećalo broj "zapaljivih izjava" kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH
16 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 18:20h

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Valentin Incko upozorio je danas Savjet bezbjednosti UN na učestale pokušaje političara iz Republike Srpske (RS) da dovedu u pitanje opstanak BiH kao države, te je uputio poziv međunarodnoj zajednici da te prijetnje ne shvati olako, kao i bude spremna da reaguje na takve izazove.

Podnoseći redovni polugodišnji izvještaj o stanju u BiH, Incko je u istupu pred Savjetom bezbjednosti UN kazao kako je vođstvo RS proteklih mjeseci "radikalizovalo retoriku" i povećalo broj "zapaljivih izjava" kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Incko je pritom podsjetio na izjave predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika u kojima je on govorio kako mu je "muka od BiH", te kako priželjkuje njen raspad.

Incko je ukazao na činjenicu kako se BiH i bez secesionističkih istupa Milorada Dodika suočava s ozbiljnim problemima, jer značajno zaostaje za drugim državama u regionu

Austrijski diplomata je upitao članove Savjeta bezbjednosti UN kako bi se osjećali kad bi neko tako govorio o državama iz kojih oni dolaze, pozvavši ih stoga da ozbiljno razmisle o prijetnjama koje takva retorika proizvodi.

Incko je istovremeno ukazao na činjenicu kako se BiH i bez secesionističkih istupa Milorada Dodika suočava s ozbiljnim problemima, jer značajno zaostaje za drugim državama u regionu.

Podsjetio je kako se nakon izbora 2010. godine gotovo petnaest mjeseci izgubilo na pregovore o uspostavi nove vlasti, te kako je, tek nakon što je ista formirana, uslijedilo novo šestomjesečno razdoblje krize vlasti koje još uvijek traje.

Svi smo umorni od nacionalizma: Milorad Dodik

"Izazovi mirovnom sporazumu postali su tako učestali da zaslužuju posebnu pažnju.

Dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH se ne smije dopustiti", kazao je Incko, zaključivši kako međunarodna zajednica mora pokazati volju i imati kapacitet da reaguje na te izazove.

Galerija

Bonus video: