Zaposleni u "Farmalu" tvrde da su im zdravstveni radnici tražili mito

Pod istragom USKOK-a u aktuelnoj aferi je oko 350 ljekara opšte prakse iz cijele Hrvatske
5 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 20:12h

Žena koja je ranije bila zaposlena u kompaniji "Farmal" - čija su uprava i 27 terenskih zastupnika prekjuče uhapšeni zbog korupcionaške afere - tvrdi da su ljekari insistirali na mitu od radnika kompanije.

"Ljekari su nas sami zvali i tražili bonove", izjavila je za riječki „Novi list“ bivša radnica te kompanije iz Ludbrega koja je otišla zbog velikih pritisaka za povećanjem plasmana ljekova.

"Bili smo pod strašnim pritiskom uprave 'Farmala' kojoj je jedini cilj bilo podizanje prodaje ljekova. Kao mito za ljekare dobijali smo bonove za razne trgovačke lance. Dijelili su nam ih svaki mjesec u kovertama u sjedištu 'Farmala' u Ludbregu“, ispričala je bivša radnica.

"Uglavnom smo dobijali bonove u protivvrijednosti 20.000 kuna (2.667 eura) da ih raspodijelimo ljekarima koji su uzimali naše ljekove".

Radnica je istakla da su ih ljekari doslovno terorisali, naročito u vrijeme praznika.

"Uoči jednog praznika jedna me ljekarka zvala i tražila još bonova. Objašnjavala mi je povišenim glasom da je računala na taj bon i da se potrudim da joj ga nabavim jer će me u protivnom prijaviti upravi ili inspekciji.“

U okviru akcije „Hiporat“ hrvatske Kancelarije za sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) počela je krivična istraga nad zaposlenima u farmaceutskoj kući, 49 ljekara i jednom apotekarkom koji su prekjuče uhapšeni, a koji se terete za udruživanje u cilju izvršenja krivičnih djela, primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlaštenja i podsticanje na zloupotrebu položaja i ovlaštenja. USKOK je juče tražio da se devet osumnjičenih zadrži u istražnom zatvoru.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je pojačanu kontrolu svih ljekara u Hrvatskoj. Od 15. decembra će početi kompjuterizacija cijelog zdravstvenog sistema, što bi trebalo da pojača kontrolu eventualnog koruptivnog ponašanja.

Kako je naveo hrvatski Index, ministar očekuje da USKOK i Državno tužilaštvoi (DORH) pročešljaju sve velike i male farmaceutske kompanije.

Pod istragom USKOK-a u aktuelnoj aferi je oko 350 ljekara opšte prakse iz cijele Hrvatske. Predsjednik Hrvatske ljekarske komore Hrvoje Minigo se zalaže da snose posljedice ukoliko se njihova krivica dokaže.

"Treba da budu kažnjeni, a budite uvjereni da će Hrvatska ljekarska komora nakon... donošenja pravosnažne presude, donijeti i svoje disciplinske mjere koje mogu ići do oduzimanja licence", poručio je Minigo.

O eventualnoj suspenziji ljekara do tada će odlučivati direktori domova zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Bonus video: