Hrvati popiju više od prosjeka u EU

Godišnja potrošnja alkohola u Evropi procjenjuje se na 12,5 litara čistog alkohola po odrasloj osobi ili tri alkoholna pića na dan
78 pregleda 3 komentar(a)
alkohol, tinejdžeri, Foto: Vibewire.org
alkohol, tinejdžeri, Foto: Vibewire.org
Ažurirano: 13.11.2012. 10:18h

Procijenjena potrošnja alkohola po stanovniku u Hrvatskoj je 2009. iznosila 12,76 litara, što je oko 0,2 litra više od godišnje potrošnje u Evropskoj uniji koja ima najvišu potrošnju alkoholnih pića u svijetu - pokazuju podaci objavljeni u nacrtu Hrvatskog akcionog plana o alkoholu od 2012. do 2020.

Ministarstvo zdravlja taj je plan predstavilo na konferenciji o alkoholu u zamku Lužnica kod Zaprešića.

Godišnja potrošnja alkohola u Evropi procjenjuje se na 12,5 litara čistog alkohola po odrasloj osobi ili tri alkoholna pića na dan, što je dvostruko više od svjetskog prosjeka.

U Hrvatskoj je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije od 2000. do 2009. zabilježen pad standardizovane stope smrtnosti od hronične bolesti jetre i ciroze, a isti je trend prisutan u Mađarskoj i Francuskoj, dok je u Finskoj i Poljskoj zabilježen porast.

Prema rezultatima prvog istraživanja o zloupotrebama zavisnosti, koje je provedeno prošle godine, u Hrvatskoj je 92,5 odsto muškaraca i 80,3 odsto žena konzumiralo alkohol.

Od ukupno 42.443 nesreće u prošloj godini u kojima je poginulo 105 osoba, skoro četvrtinu skrivili su pijani vozači

Petina ispitanih izjavila je da je pila šest ili više čaša alkohola zaredom što se smatra opijanjem, dok se 1,1 odsto ispitanih opijalo svakodnevno, 5,6 odsto sedmično, a 8,6 mjesečno.

Alkohol je važan uzrok rizika povređivanja uopšte, a naročito kod saobraćajnih nesreća. Od ukupno 42.443 nesreće u prošloj godini u kojima je poginulo 105 osoba, skoro četvrtinu skrivili su pijani vozači.

Ovi podaci i akcioni plan objavljeni su danas, simbolično dan nakon Martinja kad se po narodnoj predaji sok od grožđa pretvara u vino. Na Martinje policija tradicionalno zaustavlja vozače i kod velikog broja njih nalazi više od dozvoljenih 0,5 promila alkohola u krvi.

Bonus video: