Ivo Sanader počeo da iznosi odbranu, okrivljuje Kosor

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader iznio je jutros na sudu u Zagrebu svoju odbranu u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL čime je postupak ušao u završnu fazu, pa se izricanje presude očekuje vrlo brzo
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 13:15h

Pošto je sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu kojim predsjedava sudija Ivan Turudić odbilo dokazne predloge koje je na prošlom ročištu predložila Sanaderova odbrana, bivši premijer počeo je da iznosi svoju odbranu u kojoj je ponovo odbacio optužbe.

Tužilaštvo tereti Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 eura) provizije za kredit od Hipo banke dok je bio zamjenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

U objedinjenom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona eura mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

"S indignacijom odbijam optužbe, nisam ratni profter", rekao je Sanader na početku iznošenja odbrane u slučaju prve tačke optužnice - Hipo banka. On je ponovio da nije bio glavni pregovarač s Hipo bankom za dobijanje kredita koji je Hrvatska dobila od austrijske banke, pa da tako nije ni mogao da dobije proviziju.

Optužio je svoju nasljednicu na premijerskom mjestu Jadranku Kosor da je naložila glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću njegov progon.

Sanader je takođe rekao da je ugovor s Hipo bankom potpisao tadašnji ministar spoljnjih poslova Mate Granić koji je i vodio cijeli posao, a saradnju je predložio tadašnji austrijski ministar Alois Mok.

"Niti jednom građaninu ne sudi se za ratno profiterstvo. Ja sam jedini. U internim krugovima taj se zakon zove "Lex Sanader" i napravljen je da bi se meni sudilo", rekao je Sanader na sudu.

U nastavku suđenja Sanader će iznijeti odbranu i u slučaju Ina-MOL.

Ročišta u ovom slučaju zakazana su svakodnevno ove nedjelje, a pojedini mediji spekulišu da bi presuda mogla da bude donijeta već u petak.

Ranije je sudija Ivan Turudić najavio da će presuda biti donijeta do kraja jeseni. Sanader se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju, a u svim slučajevima je odbacio krivicu.

Bonus video: