U BiH preko oglasa prodaju bengalske tigrove, lavove, jaguare...

Nejasno je kako su ovakvi životinjski primjerci dospjeli u BiH jer ne postoji zakonita mogućnost njihovog uvoza niti izvoza
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 12:59h

Ljubitelji egzotičnih životinja odnedavno imaju priliku da u Bosni i Hercegovini kupe mladunčad lavova, bengalskih tigrova, jaguara, a odluče li se za kupovinu više primjeraka, mogu računati i na popust, prenose lokalni mediji u BiH.

Ponuda za kupovinu mladunčadi "velikih mačaka", uključujući i one koji pripadaju ugroženim vrstama, pojavila se u internet oglasu a prodavac je navodno iz Bosanskog Petrovca.

"Trenutno imam šest mladunčadi tigrova, četiri mladunčeta Fennec lisice i četiri mladunčeta risa. Svako je vakcinisano, doći će sa papirima i mikročipom", piše u oglasu prodavca čiji identitet nije poznat.

Izvjesno je samo to da za svako mladunče traži po 1.800 američkih dolara.

Nejasno je kako su ovakvi životinjski primjerci dospjeli u BiH jer ne postoji zakonita mogućnost njihovog uvoza niti izvoza.

Dragomir Mijić, predsjednik BIH udruženja za zaštitu životinja NOA, potvrdio je kako su ovakvi oglasi prodaje životinja protivzakoniti i kako prodavci ne mogu imati nikakve legalne papire.

Bonus video: