"Šećerni rat" između Srbije i Hrvatske

Odluka o zabrani izvoza odvela je hrvatske firme u minus od nekoliko desetina miliona eura
0 komentar(a)
Šećer, Foto: Recycle
Šećer, Foto: Recycle
Ažurirano: 11.11.2012. 18:17h

Srpsko-hrvatski "šećerni rat" odveo je hrvatske firme u minus od nekoliko desetina miliona eura, prenose regionalni mediji.

Kako tvrdi Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić "rat" oko šećerne repe, koju su hrvatske firme ugovorile na više od osam hiljada hektara vojvođanskih njiva, koštao je Hrvatsku 12 do 15 miliona eura.

Tanjug piše da je odlukom Vlade Srbije ove jeseni zabranjen izvoz šećerne repe jer su ekstremno visoke temperature i suša drastično smanjile prinose te poljoprivredne kulture.

Tolušić je, kako navodi zagrebački "Večernji list", Ministarstvu poljoprivrede Srbije i Privrednoj komori Srbije uputio otvoreno pismo da preispitaju odluku o zabrani izvoza šećerne repe u Hrvatsku.

Potvrda o velikim gubicima za hrvatsku stranu stiže i iz Tvornice šećera Osijek, čiji direktor Ilija Nedić tvrdi da su Osječani uz izgubljenu repu izgubili oko pet miliona eura jer nijesu imali dovoljno sirovine za proizvodnju šećera.

"Srbija je, bez obzira na pritiske iz hrvatske vlade, pregovore, pa i ocjenu komesara EU u Srbiji, prekršila pravila CEFTA i Sporazum o zaštiti ulaganja između dvije zemlje. Samo jednom vojvođanskom proizvođaču osječka je šećerana avansno platila i tri miliona eura", kaže Nedić.

U srpskom Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine ističu, međutim, da je na konsultacijama između Srbije i Hrvatske 21. septembra u Beogradu, Srbija ukazala na mogućnost da se izvrši korekcija Uredbe, odnosno da se za robu koja je avansno plaćena prije nego što je Uredba stupila na snagu dozvoli izvoz šećerne repe u Hrvatsku.

To je predloženo pod uslovom da hrvatske kompanije dostave dokaze da su unaprijed platile šećernu repu. Ali, poslije toga, hrvatska strana je obavijestila srpsko ministarstvo da kompanije nijesu spremne ili da ne žele da objelodane tu vrstu dokaza.

Srbija je, navode u Ministarstvu trgovine, o donošenju Uredbe obavijestila i EU, koja nije imala premjedbe na taj dokument, jer član 42 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju reguliše situacije koje imaju za cilj sprečavanje nestašice osnovnih životnih

Bonus video: