SPC treba da bude za dijalog, a ne da ga uslovljava

Srpska pravoslavna crkva treba da bude za dijalog, a ne da ga uslovljava, kaže poglavar kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop Stefan. Vaseljenski patrijarh Vartolomej će podržati proces priznanja MPC
124 pregleda 1 komentar(a)
Arhiepiskop Stefan, Foto: Beta
Arhiepiskop Stefan, Foto: Beta
Ažurirano: 11.11.2012. 13:27h

Poglavar kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop Stefan rekao je bugarskim medijima, da je "raniji mitropolit" Vraniškovski osuđen zbog "kriminalnih radnji i ništa drugog", a SPC treba da bude za dijalog, ne da ga uslovljava.

Arhiepiskop Stefan se oglasio povodom izjave patrijarha srpskog Irineja u Sofiji da se pregovori između Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve ne mogu obnoviti dok je arhiepiskop Jovan Vraniškovski u zatvoru.

Arhiepiskop Stefan je saopštio da je u Sofiji imao "neformalni susret" sa carigradskim i vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, koji mu je rekao da će "podržati proces priznanja MPC".

Dodaje da je "njegova svetost Vartolomej apsolutno raspoložen da pomogne" i očekuje se njegova aktivnost u tom pravcu, prenosi Vjerska informativna agencija.

Stefan je podsjetio na riječi patrijarha Pavla da između Beograda i Skoplja ne postoje crkvenodogmatska pitanja, već nedostatak ljubavi, a nju treba da njegujemo i nadgradimo, u okviru pravoslavlja, posebno među susjednim narodima.

Inicijativa predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za rješavanje makedonskog crkvenog pitanja je "prihvatljiva ako vodi ka poboljšanju ili prevazilaženju sadašnjeg stanja".

Bonus video: