U porastu trgovina ljudima na Balkanu, CG primorje magnet za kriminalce

Maloljetnike, osim na prostituciju, primoravaju i na krađe i provale zato što služe manje kazne ako budu uhvaćeni
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 08:55h

Zvaničnici i nevladine organizacije upozorili su na konferenciji u Bukureštu da je došlo do "uznemirujućeg" porasta trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi i da su maloljetnici sve češće meta kriminalaca.

"Uočeno je povećanje trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi za različite svrhe, ne samo radi seksualne eksploatacije", izjavila je specijalna predstavnica OEBS-a za borbu protiv trgovine ljudima Marija-Gracija Đamarinaro na konferenciji koju su organizovale Francuska i Rumunija.

Što se tiče seksualne eksploatacije, ljetovališta na Crnom moru, u Crnoj Gori i Hrvatskoj takođe su postala magneti za kriminalne mreže

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Rumuniji je većina žena koje su prošle godine identifikovane kao žrtve trgovine ljudima imala 16 godina.

"Eksploatacija maloljetnika je u porastu i to je vrlo zabrinjavajući trend. Na meti trgovaca su najranjivije osobe i, naravno, među njima su maloljetnici", kazao je savjetnik francuske vlade za trgovinu ljudima u jugoistočnoj Evropi Erik Panlup, koji tijesno sarađuje sa nevladinim organizacijama, policijskim i pravosudnim zvaničnicima u 16 zemalja tog regiona.

Maloljetnike, osim na prostituciju, primoravaju i na krađe i provale zato što služe manje kazne ako budu uhvaćeni, istakli su stručnjaci. Teško je prikupiti pouzdane podatke o broju žrtava zbog nelegalnog karaktera tog oblika trgovine i različitih statističkih metoda.

Godinama je većina žrtava iz jugoistočne Evrope krijumčarena u Zapadnu Evropu, ali danas su "zemlje destinacije" i Rusija, Turska i Kipar. Što se tiče seksualne eksploatacije, ljetovališta na Crnom moru, u Crnoj Gori i Hrvatskoj takođe su postala magneti za kriminalne mreže.

Bonus video: