BiH: Penzionisani vojnici pokušali da uđu u parlament

Oko 200 demobilisanih vojnika protestovalo je danas ispred zgrade parlamenta zahtijevajuchi da se sa dnevnog reda ne povlači dopuna Zakona o prijevremenoj starosnoj penziji
0 komentar(a)
Demobilisani borci, Bosna, Foto: Almir Pinjeta/Klix.ba
Demobilisani borci, Bosna, Foto: Almir Pinjeta/Klix.ba
Ažurirano: 07.11.2012. 13:41h

Grupa penzionisanih vojnika pokuđala je danas da uđe u zgradu parlamenta Federacije BiH u Sarajevu tokom sjednice Predstavničkog doma koji razmatra izmjene Zakona o prijevremenoj starosnoj penziji.

Oko 200 demobilisanih vojnika protestovalo je danas ispred zgrade parlamenta zahtijevajuchi da se sa dnevnog reda ne povlači dopuna Zakona o prijevremenoj starosnoj penziji.

Tokom protesta je zamalo došlo do incidenta između policije i demonstranata kada je grupa bivših vojnika pokušala da uđe u zgradu parlamenta.

Penzije bi, usvajanjem te dopune zakona, trebalo da budu isplaćivane iz federalnog, a ne državnog budžeta. Vlada Federacije BiH danas je zatražila odlaganje izjašnjavanja o toj tački zbog pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljich razgovarao je danas s predstavnicima bivših pripadnika Oružanih snaga BiH.

Dogovoreno je da che se o izmenama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima, sutra razgovarati u nastavku sjednice Predstavničkog doma PFBiH poslanici raspravljati o tom zakonu.

Demobilisani borci su poručili da neće dopustiti da se skine s dnevnog reda zakon koji im omogućava isplatu njihovih penzija iz budžeta Federacije BiH.

Bonus video: