MPC ne prihvata dogovore sa SPC na osnovu Niškog sporazuma

Dvije crkve se decenijama spore oko statusa MPC kojoj SPC, kao i druge pravoslavne crkve, ne priznaje autokefalnost
396 pregleda 1 komentar(a)
SPC, MPC, Foto: Beta
SPC, MPC, Foto: Beta
Ažurirano: 05.11.2012. 15:15h

Poglavar Makedonske pravoslavne crkve (MPC) označio je sporazum između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i MPC o rješavanju makedonskog crkvenog pitanja(prije deset godina potpisan u Nišu) kao nacrt koji je završen i više ne važi, jer ga nikad nije prihvatio makedonski sinod.

"Dvije crkve su još na početku pregovora, iako su posljednjih deset godina imale brojne susrete i razgovore. Moramo da startujemo sa nečim drugim što bi bilo prihvatljivo za obje strane, a to nije Niški sporazum", rekao je arhiepiskop, prenosi Vjerska informativna agencija (VIA).

On je pomenuo i nedavne izjave srpskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je predložio Makedoniji razgovore radi rješavanja višegodišnjeg spora SPC i MPC.

"Desilo se da državnici savjetuju velikodostojnike u vezi crkvenih poslova, a ne obrnuto, za to sam im zahvalan", rekao je poglavar MPC.

U Skoplju se ova izjava smatra odgovorom patrijarhu Irineju da se pregovori ove dvije crkve mogu voditi jedino po kanonskim principima i u skladu sa ranijim dogovorima, misleći pri tome na "Niški sporazum" iz 2002, navodi VIA.

Dvije crkve se decenijama spore oko statusa MPC kojoj SPC, kao i druge pravoslavne crkve, ne priznaje autokefalnost.

U Nišu je 17. maja 2002. potpisan dogovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) o kanonskom regulisanju pravoslavlja u Makedoniji, a samim time i o prevazilaženju višedecenijskog raskola.

Sporazum su tada potpisala tri mitropolita MPC: debarsko-kičevski Timotej, australijski Petar i strumički Naum. Sa srpske strane, potpisnici su bili episkopi niški Irinej, bački Irinej i vranjski Pahomije.

U 17 tačaka određen je autonomni status za eparhije u Makedoniji, koje bi činile Ohridsku arhiepiskopiju.

Visok stepen samostalnosti je postignut na osnovu opštepravoslavnog kanonskog ustrojstva. U Skoplju bi samostalno izabrani poglavar bio potvrđen od strane Beograda, a patrijarh srpski bi ga ustoličio. Autonomna crkva bi sama birala episkope. Poglavar bi nosio titulu arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog. Dopušta se učestvovanje na međupravoslavnim susretima i konferencijama.

Bonus video: