Tomos propao, ali nije zaboravljen: Narudžbe još stižu

Bila su to vremena kad se posao dobijao odmah... Fabrika je još bila u izgradnji, svečano otvaranje je bilo 1959, a svako ko je htio da napreduje to je i mogao
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2012. 17:24h

Kompanija "Tomos industrija" iz Kopra, poznata još iz vremena bivše Jugoslavije po proizvodnji motocikala i motora, krajem oktobra je otišla u likvidaciju, a 60 zaposlenih će biti preraspoređeno na druge poslove u okviru kompanije "Hidria", u koju je Tomos uključen od 1998. godine.

Vijest je potvrdio direktor Marjan Kanduč, koji je istakao da će robna marka Tomos biti sačuvana, da će nastojati da je i dalje razvijaju. Zaposleni su šokirani jer tvrde da narudžbe i dalje stižu, prenosi Index.

Tomos (Tovarna Motornih koles Sežana, tvornica motornih bicikala Sežana) je registrovan 1954. godine u Sežani u okviru tadašnjih strateških napora da se industrijalizuju krajevi koji su gravitirali prema Italiji. Nekoliko mjeseci kasnije slovenačka republička vlada donijela je odluku da se velika tvornica s tim imenom sagradi u Kopru, nakon što je bilo riješeno pitanje razgraničenja s Italijom, a zona B pripala Jugoslaviji.

Fabriku je 1959. godine posjetio i tadašnji jugoslovenski predsjednik Tito.

Nevjerovatno mi zvuči ta činjenica – Tomos je propao

"Nevjerovatno mi zvuči ta činjenica – Tomos je propao. Ja sam u Kopar stigao sa samo 16 godina i to na školovanje za mehaničara", priča za Novi List Silvo Prodan, danas penzioner koji je, uz šestogodišnju pauzu kada se oprobao kao privatni poduzetnik, čitav radni vijek proveo u Tomosu.

"Bila su to vremena kad se posao dobijao odmah, tako da sam već 1957. godine počeo da radim u Tomosu. Fabrika je još bila u izgradnji, svečano otvaranje je bilo 1959, a svako ko je htio da napreduje to je i mogao. Naravno značilo je to stalno usavršavanje i učenje ali prepreka neke druge vrste nije bilo", kaže Prodan.

Tomos je nekad zapošljavao 3.000 radnika

"Imao vam je Tomos u moje vrijeme skoro 3.000 zaposlenih. Bili smo veliki, moćni, radilo se punim kapacitetom, često i u tri smjene. Ali, sve kreće nizbrdo krajem osamdesetih. Po meni već se tada vidjelo da će opstanak Tomosa biti težak. Krajem devedestih nas najprije preuzima švajcarski Aluswis pa kanadski Alucan, ali nije išlo. Na kraju dolazi Hidrija, a kako sam se nalazio na radnom mjestu gdje više nisam nego jesam radio, sam sam zatražio da me se pošalje na biro gdje sad čekam penziju", priča Nikola Šukalo za Novi List.

Nastao kao odgovor socijalističke Jugoslavije kapitalističkoj Italiji, Tomos je sa samih granica trebalo da pokaže kako i "južnoslovensko društvo jednakosti" ima industrijsku snagu. Nažalost, konkurencija iz Japana i gobalizacija "ubile" su i taj san, piše Index.

Bonus video: