Hrvatska nije spremna za EU, monitoring nastaviti i nakon pristupanja

Kompletan zapisnik ostavlja utisak da britanski parlamentarci dosta oštro i skeptično gledaju na spremnost Hrvatske za članstvo u EU
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2012. 15:19h

"Suđenje Ivu Sanaderu nije nužno napredak u borbi protiv korupcije, a tvrdnja glavnog haškog tužioca i hrvatskog ministra za Evropu da Hrvatska sarađuje ne znači i da sarađuje potpuno. I zato ćemo oprezno pričekati sa ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora sa EU, a čini nam se da bi monitoring trebalo da bude produžen i nakon stupanja u članstvo…", ukratko je rasprava britanskih parlamentaraca na prvom koraku u proceduri ratifikacije u britanskom parlamentu, piše Večernji list.

U raspravi na Odboru za evropski nadzor zastupnici Donjeg doma su zaključili: “Logično je da se ne može tražiti od Donjeg doma da ratifikuje pristupni ugovor dok se ne završi pretpristupni monitoring i dok se ne dokaže da je Hrvatska zaista potpuno spremna”.

Kompletan zapisnik ostavlja utisak da britanski parlamentarci dosta oštro i skeptično gledaju na spremnost Hrvatske za članstvo u EU. Suđenje Sanaderu za korupciju porede sa suđenjem bivšoj premijerki Juliji Timošenko u Ukrajini.

Kompletan zapisnik ostavlja utisak da britanski parlamentarci dosta oštro i skeptično gledaju na spremnost Hrvatske za članstvo u EU. Suđenje Sanaderu za korupciju porede sa suđenjem bivšoj premijerki Juliji Timošenko u Ukrajini.

Iako ne idu tako daleko da kažu da je protiv Sanadera pokrenut politički proces kao protiv Timošenko, navodi Večernji, već samo pominjanje dva primjera u istoj rečenici poslužilo im je da relativizuju hrvatsku borbu protiv korupcije na najvišem nivou.

Članovi tog odbora, navodi Večernji, ne vjeruju ni u punu saradnju Hrvatske sa Haškim sudom, iako ih i glavni tužilac Serge Bramerc i njihov ministar za Evropu Dejvid Lidington uvjeravaju u to da je saradnja puna i pozitivna

Članovi tog odbora, navodi Večernji, ne vjeruju ni u punu saradnju Hrvatske sa Haškim sudom, iako ih i glavni tužilac Serge Bramerc i njihov ministar za Evropu Dejvid Lidington uvjeravaju u to da je saradnja puna i pozitivna.

"Ovo prilikom ministar kaže da u izvještaju o monitoringu piše da Hrvatska nastavlja da u potpunosti surađuje s ICTY-jem. To nije tako", zaključuju članovi odbora, uz obrazloženje da u izvještaju o monitoringu piše da je glavni haški tužilac "dao pozitivnu ocjenu o saradnji Hrvatske s ICTY-jem".

Iako odmah potom priznaju da Bramercov izvještaj nisu ni vidjeli, britanski parlamentarci zaključuju da "pozitivno” nije isto što i “u potpunosti”. Žale se i da im nije objašnjeno značenje činjenice da je ICTY odbio zahtjev Hrvatske za dodjeljivanjem statusa “prijatelja suda” u žalbenom postupku u slučaju Gotovina i Markač.

Dug put do efikasnog pravnog sistema

Komisija je u jesenjem izvještaju o monitoringu upozorila Hrvatsku i na još uvijek neriješen problem sporog pravosuđa, a britanski zastupnici su u tome saglasni sa Komisijom.

"Sa 774.718 zaostalih predmeta i tek sada uvedenim sistemom u kojem sudovi izvještavaju Ministarstvo pravosuđa o predmetima starijim od 10 godina, evidentno je da predstoji još dug put prije nego što budemo mogli da kažemo da Hrvatska ima efikasan i djelotvoran pravni sistem", navodi se u zaključcima odbora.

Britanski parlamentarci navodei i da u Hrvatskoj “još nije postignuto stanje” u kome postoji nezavisno sudstvo sposobno za otkrivanje i kažnjavanje sukoba interesa, korupcije i organizovanog kriminala.

"Upitno je da li će to biti postignuto do pristupanja. Monitoring nakon pristupanja se trenutno čini jedinom preostalom opcijom za EU".

Bonus video: