Dogovor Dodika i Lagumdžije, većina bez SDA

Lideri SNSD i SDP, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, dogovorili su programsku i projektnu saradnju, baziranu na konkretnim mjerama za ubrzanje ekonomskog razvoja i efikasnoj i racionalnoj javnoj upravu
7 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 12:32h

Nakon gotovo sedmočasovnih razgovora u Sarajevu, Dodik i Lagumdžija su postigli niz dogovora o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, koje će omogućiti da se mandati čelnih ljudi u ministarstvima vežu za mandat ministra, da državni službenici budu kvartalno ocjenjivani, a ako tokom godine u dva kvartala budu loše ocijenjeni, gube posao.

Sa postignutim dogovorima, kako je saopšteno, biće upoznati njihovi partneri - SDS, HDZ BiH, HDZ 1990 i SBB - čime je indirektno saopšteno ko treba da čini novu parlamentarnu većinu, odnosno da je zaobiđena SDA.

"Mislim da stvaramo jedan pristup dogovoru koji je moguć na nivou BiH, a značajno poboljšava efikasnost samog sistema. U ovom pogledu SNSD nastavlja saradnju sa političkim partijama, prije svega SDS-om u RS na pitanjima na zajedničkom nivou i kroz partenrstvo sa SDP-om, dva HDZ-a i partnerima koje je SDP izabrao, dakle SBB-om, ući ćemo u ono što je potrebno da se učini sa stanovišta efikasnijeg i boljeg upravljanja Savjetom ministara BiH", naglasio je Dodik.

Pored kvartalnog ocjenjivanja državnih službenika usaglašeno je i konkursna procedura kod izbora glavnih tužilaca koju i dalje sprovodi Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), s tim da tužioce na svim nivoima imenuju zakonodavna tijela, odnosno skupštine i parlamenti, na predlog vlada i to sa liste koju utvrdi VSTS.

"To je u skladu s praksom u Hrvatskoj i drugim zemljama. Tužioci moraju odgovarati struci i parlamentima, a imaju slobodu da biraju saradnike", rekao je Lagumdžija na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenijeli su banjalučki i sarajevski mediji.

Dogovorene su izmjene Izbornog zakona BiH kojima se uvode zatvorene liste i ukida glavni centar za brojanje.

Dvojica lidera su konstatovala da je Zakon o javnim nabavkama usko grlo i generator korupcije, i da će biti definisane mjere koje predviđaju uvođenje administrativnih taksi za one koji ulažu žalbe, a koje će biti vraćene ako žalba bude opravdana.

Lider SNSD-a posebno je istakao dogovor o ukidanju valutne klauzule koja kod davanja kredita podrazumijeva vezivanje za neke valute izvan BiH i dogovor o izmjeni Zakona o Centralnoj banci BiH, ukidanju valutnih klauzula, Spoljnotrgovinskoj komori i Koridoru 5C.

Dogovor je pao i oko Elektroprenosa, odnosno konstatovano je da je sadašnja elektroprenosna mreža potpuno neadekvatna. Dogovoreno je na koji način isplatiti dividendu Elektroprenosa vlasnicima kako bi entitetske vlade došle do jeftinog kapitala.

"Dogovorili smo da se 100 miliona KM dobiti podijeli između dvije entiteske Vlade za podršku javnim finansijama. Svota od 156 miliona usmjeriće se ka investicionim projektima koje će utvrditi dvije Skupštine", kazao je Dodik.

Postignut je i dogovor o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić optužio je danas lidere SNSD-a i SDP-a, Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju, da postignutim dogovorom "razgrađuju Bosnu i Hercegovinu" i vode u stvaranje "unije entiteta" BiH.

Galerija

Bonus video: