Hilari Klinton doputovala u Tiranu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je danas u Tiranu gdje će ohrabriti albanske političare da prevaziđu krizu koja koči napredovanje zemlje ka EU
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Rojter
Hilari Klinton, Foto: Rojter
Ažurirano: 01.11.2012. 11:20h

Tokom posjete Tirani kao posljednjem odredištu u okviru balkanske turneje, Klintonova će govoriti u parlamentu, a potom se sastati sa šefom države Bujarom Nišanijem, premijerom Salji Berišom i liderom opozicije Edijem Ramom.

Od parlamentarnih izbora 2009, Albanija je u političkom ćorsokaku zbog nepovjerenja koje vlada između vladajuće desnice i opozicionih socijalista.

Američki ambasador u Albaniji Aleksander Arvizu rekao je uoči posjete Hilari Klinton da će američka državna sekretarka istaći "važnost saradnje među strankama".

Klintonova će "izraziti duboku solidarnost sa Albanijom, savezničkom zemljom u NATO i iskoristiti priliku da istakne važnost saradnje među političkim strankama i jačanja pravne države", rekao je Arvizu.

Albanija je od 2009. godine članica NATO, ali je njen put ka EU praktično blokiran zbog neusvajanja reformi koje traži Brisel.

Albanija je 2009. godine podnijela zahtjev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, ali je Brisel u dva navrata odbio da joj ga odobri.

Klintonova je prije posjete Tirani, boravila u Sarajevu, Beogradu, Prištini i Zagrebu.

Bonus video: