Hrvatska: Suđenje posljednjem optuženom za slučaj "Selotejp"

Tužilaštvo tereti Sivića da je zajedno sa Bekavcem nepoznatog muškarca vezao samoljepljivom trakom, odveo ga na obalu Drave, ubio ga, a potom bacio u rijeku
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 16:49h

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je počelo suđenje Mirku Siviću, posljednjem optuženom u slučaju "selotejp", odnosno za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

U tom slučaju pravosnažno su osuđeni Branimir Glavaš i još petoro pripadnika tzv. Samostalne uskočke čete (SUS). Postupak protiv Sivića (56) je izdvojen, jer on zbog zdravstvenih razloga nije bio sposoban za raspravu sredinom 2008.

Tužilaštvo tereti Sivića da je zajedno sa Stjepanom Bekavcem, pokojnim pripadnikom izvidjačko-diverzantske jedinice čije je formiranje naredio Glavaš, nepoznatog muškarca vezao samoljepljivom trakom, odveo ga na desnu obalu Drave, ubio ga, a potom bacio u Dravu.

Sivićeva odbrana tražila je da se kao svjedoci ispitaju i već osuđeni iz tog slučaja da bi se utvrdilo da li je Sivić bio član jedinice koja je zlostavljala i ubijala civile srpske nacionalnosti

Optuženi Sivić izjasnio se da nije kriv, prenijela je Hrvatska radiotelevizija.

Njegova odbrana tražila je da se kao svjedoci ispitaju i već osuđeni iz tog slučaja da bi se utvrdilo da li je Sivić bio član jedinice koja je zlostavljala i ubijala civile srpske nacionalnosti. Sudsko vijeće je prihvatilo da se ispita samo Gordana Getoš-Magdić.

Vrhovni sud Hrvatske u julu 2010. smanjio je sa deset na osam godina zatvorsku kaznu Branimiru Glavašu, koji je prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "selotejp" i "garaža".

Ostalih petoro iz tog slučaja osuđeni su na zatvorske kazne od 3 i po do sedam godina.

Branimir Glavaš

Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je Glavaš pripadnicima SUS-a naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalijepljenom preko usta.

Glavaš je osuđen i za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osiječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.

Zatvorsku kaznu služi u BiH budući da je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu čije državljanstvo takođe ima.

Galerija

Bonus video: