Papua Nova Gvineja i Burundi priznali Kosovo

Premijer Papua Nove Gvineje Peter O' Nil danas je pismom zvanično obavijestio premijera Kosova Hašima Tačija da je ta država priznala Kosovo.
193 pregleda 15 komentar(a)
Papua Nova Gvineja, Foto: Reuters
Papua Nova Gvineja, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2012. 17:49h

"Pismom koje je premijeru Kosova Hašimu Tačiju uputio njegov kolega iz Papua Nove Gvineje, Peter O Nil je potvrđena odluka vlade te zemlje da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu", kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnjih poslova Kosova.

Papua nova Gvineja se nalazi u Okeaniji, u jugoistočnom dijelu Tihog okeana. Ima više od 6 miliona stanovnika, glavni grad je Port Moresbi i članica je UN-a od 1975 godine.

U pismu premijera Papua Nove Gvineje se ističe da priznanje dolazi kao rezultat stalnih kontakata i razgovora koje su zadnje dvije godine imale Vlade i ministri spoljnjih poslova ove dvije države.

"Želim da se pozovem na razgovore koje su naše dvije zemlje imale tokom dvije posljednje godine i da izrazim značaj koji su nam ovi razgovori dali da razmijenimo naše poglede i zajedničke interese, uključujući priznanje Republike Kosovo", rekao je premijer Papue Nove Gvineje.

Burundi predao Verbalnu notu o priznanju

Kabinet prvog potpredsednika Vlade Kosova, Bedžeta Pacolija je danas saopštio da je i Republika Burundi priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

"Verbalna nota o priznanju je predata zamjeniku premijera Kosova Bedžetu Pacoliju od ministra spoljnjih poslova Burundija Laurent Kavakure, u glavnom gradu ove države Bujumbura", kaže se u saopštenju iz kabineta Pacolija.

Burundi je prva država članica SADC i Istočne Afrike koja priznaje nezavisnost Kosova.

"Priznanje je značajno zbog činjenice da se 'lomi' led kod ovih država koje imaju dobre odnose sa zemljama kao što su Rusija, Kina i Indija, koje su protiv nezavisnosti Kosova", kaže se u saopštenju.

Pacoli je nekoliko puta posjetio Zambiju, Burundi, Ruandu, Tanzaniju, Keniju i južni Sudan.

Kosovo su do sada priznale 93 države.

Bonus video: