Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu, štetan je, nedostojan i neprihvatljiv

"Vlada nije imala snage i hrabrosti da izgradimo zajednički stav i da se dođe do konsenzusa", rekao je Ivanov
5 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.06.2018. 17:06h

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju.

Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, odustalo od stava Makedonije da neće mijenjati Ustav i da ne prihvata uslove da se ime upotrebljava za sve namjene i prilike.

On je rekao da je sporazum štetan, da kriši Ustav i zakone, da je nedostojanstven i da je dogovoren na netransparentan način, prenijela je agencija MIA.

Ivanov je prethodnog dana poslije dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitorovim koji su htjeli da mu predstave sporazum s Atinom.

"Vlada nije imala snage i hrabrosti da izgradimo zajednički stav i da se dođe do konsenzusa", rekao je Ivanov.

On je rekao da je ceo proces dogovaranja Zaeva i Cipeasa neozbiljan, neodgovoran i netransparentan.

"Ovakav štetan dogovor, jedinstven u istoriji čovječanstva, za mene je nedostojan i neprihvatljiv", rekao je Ivanov.

On je rekao da bi, prema dogovoru, promjenu ustavnog imena trebalo da prati promjena preambule Ustava i svakog njegovog člana u kome se spominje Republika Makedonija.

Dovodeći u pitanje da li je dostojanstveno prihvatiti sve zahtjeve i ultimatume Grčke, Ivanov je rekao da je sada otvoreno više pitanja nego što je zatvoreno, i ocijenio da to ima nepredvidive posljedice po Makedoniju i njen narod.

Predsjednik Makedonije je rekao da EU i NATO ne treba da se koriste kao alibi za sporazum koji "ne ujedinjuje društvo, već ga dodatno polarizuje".

Grčka je uspjela u potpunosti da nametne svoje zahtjeve i da degradira stečena prava Makedonije u UN, rekao je Ivanov i dodao da se dogovorom Zaeva i Ciprasa gazi po nasleđu predaka.

Po sporazumu dvojice premijera, Makedonija bi naziv promijenila u "Sjeverna Makedonija" što iziskuje promjenu Ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU.

Bonus video: